Lounais-Häme Forssa

Yrjö Holmin surmasta 90 vuotta – Lapuan liikkeen surmaamaa forssalaista muistetaan hautausmaalla

Äärioikeistolaisen Lapuan liikkeen miehet surmasivat Holmin Forssassa 4.7.1930.
Forssalainen työväenliikkeen veteraani Tapio Virtanen pitää tärkeänä, että Lapuan liikkeen surmaamaksi joutunut Yrjö Holm ei unohdu. Holmin hauta on Forssan hautausmaalla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssalainen työväenliikkeen veteraani Tapio Virtanen pitää tärkeänä, että Lapuan liikkeen surmaamaksi joutunut Yrjö Holm ei unohdu. Holmin hauta on Forssan hautausmaalla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalaisen Yrjö Holmin surmasta on kulunut 90 vuotta. Äärioikeistolaisen Lapuan liikkeen miehet surmasivat Holmin Forssassa 4.7.1930. Holmia muistetaan hänen haudallaan Forssan hautausmaalla lauantaina pidettävässä tilaisuudessa.

– Holm oli Lapuan liikkeen ensimmäinen uhri ja ainoa sen surmaama forssalainen. Myöhemmin Lapuan liike murhasi muualla Suomessa kaksi muuta miestä, Holmin muistotilaisuudessa puheen pitävä forssalainen työväenliikkeen veteraani Tapio Virtanen kertoo.

Holm oli taustaltaan työmies ja Loimaan kauppalanvaltuuston entinen jäsen, joka edusti Sosialistista työväen ja pienviljelijöiden vaalijärjestöä. Lapuan liike toimi Loimaalla voimakkaasti, ja Loimaan iskujoukko tunkeutui Holmin kotiin heinäkuun 4. päivän vastaisena yönä 1930. Tarkoituksena oli muiluttaa Holm, joka ei kuitenkaan suostunut lähtemään vapaaehtoisesti sieppaajien matkaan, vaan puolustautui revolverilla ampumalla. Syntyneessä laukaustenvaihdossa Holm sai surmansa kotiovellaan.

– Holmin surmasta ei rangaistu ketään. Tapahtumaa kyllä tutkittiin, mutta ajan hengen mukaisesti tutkintaa haitattiin ulkopuolelta ja epäiltyjen tekijöiden jälkiä peiteltiin ja surma jäi selvittämättä, Virtanen sanoo.

Virtanen toteaa, että harva tietää Holmin surmapaikan eli hänen entisen kotinsa sijaintia. Se sijaitsi Forssan nykyisen jäähallin paikalla.

”Perinteiden kunnioittaminen tärkeää”

Virtanen sanoo haluavansa muistaa Holmia, koska hän pitää perinteiden kunnioittamista ja historian tuntemista tärkeänä.

– Olen itse lähtöisin köyhästä perheestä ja samaistuin vasemmistolaisuuteen jo varhain. Menin töihin jo 14-vuotiaana ja lähdin sittemmin mukaan myös poliittiseen toimintaan ja ammattiyhdistystoimintaan. Forssan kaupunginvaltuustossa olen ollut nyt jo 40 vuotta, Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuna toimiva Virtanen kertoo.

Forssan hautausmaalle haudatun Yrjö Holmin surmasta on kulunut 90 vuotta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssassa järjestettiin vielä 1970-luvulla Holmin surman vuosipäivänä isoja tilaisuuksia, joissa pidettiin puheita ja mukana oli lippukavalkadi.

– Tilaisuuksien järjestäminen hiipui 1980-luvulla. 10–15 viime vuoden aikana olemme käyneen kahden kolmen henkilön voimin Holmin haudalla muistamassa häntä surman vuosipäivänä, Virtanen kertoo.

”Emme vanno kostoa”

Koska surmasta tulee nyt kuluneeksi 90 vuotta, tarkoituksena on järjestää isompi tilaisuus. Virtanen pitää haudalla puheen ja lausuu Nikolai Ostrovskin runon Elämä. Holmin hauta sijaitsee siunauskappelin kupeessa, ja 4.7. kello 12 alkavaan tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Paikalle on tulossa ainakin paikallisia vasemmistolaisia aktiiveja.

– Järjestämämme tilaisuuden tarkoituksena ei ole vannoa kostoa vaan haluamme vaalia perinteitä ja kiinnittää huomiota ihmisoikeuksiin. Olen huolissani ääriliikkeistä ja siitä, mihin niiden toiminta voi pahimmillaan johtaa. Nykyäänkin ihmisiä tapetaan mielipiteidensä takia ympäri maailmaa, ja monet kokevat myös muuta väkivaltaa ja syrjintää, Virtanen sanoo. FL

Lue myös: Äärioikeisto otti pääministerin tähtäimeensä – Kyösti Kallion ja lapuanliikkeen kohtaaminen suviyössä jätti jälkeensä kaksi ruumista (FL 6.6.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic