Lounais-Häme Jokioinen

Ystäväkirkko sai tilat avustusruoan varastointiin – Vastineeksi yhteisö hoitaa liikettä Jokioisilla ja kerää samalla kirppiksellä varoja hyväntekeväisyyteen

Entisen Jokioisten K-Marketin tiloissa aloitti Tavara Apaja ja Ystäväkirppis. Toimintaa pyörittää Ystäväkirkko, joka sai asianmukaiset säilytystilat jakamalleen kauppojen hävikkiruoalle.
Arto ja Irma Orre sekä joukko vapaaehtoisia pyörittää Jokioisille avattua Tavara Apajaa ja Ystäväkirppistä. Uutta tavaraa tulee liiketilaan jatkuvasti. Kirppiksen tuotto käytetään hyväntekeväisyyteen. Vanhan K-Marketin tiloissa vastaanotetaan myös vähävaraisille jaettavaa kauppojen hävikkiruokaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Arto ja Irma Orre sekä joukko vapaaehtoisia pyörittää Jokioisille avattua Tavara Apajaa ja Ystäväkirppistä. Uutta tavaraa tulee liiketilaan jatkuvasti. Kirppiksen tuotto käytetään hyväntekeväisyyteen. Vanhan K-Marketin tiloissa vastaanotetaan myös vähävaraisille jaettavaa kauppojen hävikkiruokaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kauppojen hävikkiruokaa vähävaraisille jakava forssalainen My Church Ystäväkirkko löysi uudet tilat ruoan vastaanottoon, säilytykseen ja lajitteluun Jokioisilta.

Hyväntekeväisyystyötä tekevä uskonnollinen yhteisö otti hoitaakseen vanhan K-Marketin tiloihin avatun Tavara Apajan ja perusti samoihin tiloihin Ystäväkirppiksen.

– Kysyimme tilojen omistaja Tero Javanaiselta, olisiko kylmätiloja mahdollista saada käyttöön? Sovimme hänen kanssaan, että myymme samoissa tiloissa yrittäjän omistamaa tavaraa hänen laskuunsa ja keräämme samalla rahaa hyväntekeväisyyteen Ystäväkirppistä pitämällä. Hoidamme siis myyntiä ja pidämme tilat siisteinä, toimintaa vapaaehtoisten kanssa pyörittävät Irma ja Arto Orre selvittävät.

Kylmälaitteita kaupassa ei enää ollut, mutta niitä Ystäväkirkko on saanut lahjoituksena. Niinpä kylmäsäilytystä vaativia elintarvikkeita ei tarvitse jatkossa säilytellä talvisin Orren farmariauton takakontissa.

Toiminta oli vaakalaudella

Nelisen vuotta ruokaa Forssan seudulla jakaneen yhteisön hyväntekeväisyystoiminta oli alkuvuodesta vaakalaudalla.

Hävikkiruoan toimittajista Forssan K-Supermarket sulki ovensa helmikuussa ja Jokioisten K-Market huhtikuussa, joten ruokaa olikin yhtäkkiä liian vähän jaettavaksi.

– Jouduimme pulaan ja ongelmana oli, miten jatkaa. Koronan vuoksi meidän kokouksemme striimattiin. Sunnuntaikokouksen jälkeen heti maanantaina meiltä kysyttiin, voisiko useisiin eri pisteisiin hävikkiruokaa hyötykäyttöön kuljettava Kuolemanlaakson Apu, tuoda ruokaa myös meille. Taivaan iskän hommia se varmasti oli, Irma Orre kiittelee.

Maanantaisin ruoka-apua Lounais-Hämeessä

Ystäväkirkko toimittaa ruoka-apua maanantaisin monilapsisiin perheisiin Jokioisilla, Forssassa, Humppilassa, Ypäjällä ja Somerolla.

Keskiviikkoisin ruokaa jaetaan Forssassa ja hakijoita on 40–50. Tarve on kasvanut, sillä ennen koronaa hakijoita oli tavallisesti 20–25.

Avustusruoka tavoittaa viikoittain noin sata perhekuntaa.

Hävikkiruokaa noudetaan säännöllisesti viidestä forssalaiskaupasta, mutta kaksi kolmasosaa ruoasta tulee Kuolemanlaakson Avulta. Jonkin verran jaettavaa toimitetaan myös suoraan tuottajilta ja leipomoista sekä satunnaisilta lahjoittajilta.

Uudetkin toimittajat olisivat tervetulleita varsinkin nyt, kun tilata antavat myöten.

– Jaettavan ruoan määrä vaihtelee suuresti, mutta 2000–3000 kiloa jaetaan joka viikko eteenpäin. Tavaraa tulee kolme kertaa viikossa isolla autolla, joten nyt meillä on hyvä tila pakata ja ottaa ruoat vastaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic