Lounais-Häme Forssa

Ystävän kammari ei elä pelkästä auttamishalusta – Toiminta alkaa elokuussa ja kaipaa jatkuvaa rahoitusta

Ystävän kammari on palaamassa normaalitoimintaansa elokuun alusta lukien. Mammoilla ja papoilla onkin ollut tärkeää kohtaamispaikkaa ikävä.
Ystävän kammarin toiminta on kaikkien forssalaisten asia, vakuuttaa Forssan seudun palvelukammari ry:n puheenjohtaja Ritva Aho. Toimintaa varjostaa vain talous. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ystävän kammarin toiminta on kaikkien forssalaisten asia, vakuuttaa Forssan seudun palvelukammari ry:n puheenjohtaja Ritva Aho. Toimintaa varjostaa vain talous. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun palvelukammarin toimitila Ystävän kammari ei voinut koko kevätkautena Forssassa toimia normaalisti koronan vuoksi.

Yhdistyksen kauppakassitoiminta ja Aamukorva-turvasoitot ovat toki toimineet. Kauppakassitoiminta on kasvanut koko ajan ja mukana on jo 130 asiakasta. Kauppakassitoimintaa on kesällä pyörittänyt neljä henkilöä palkkatuella emännän avustamana. Jatkossa neljä henkilöä ei enää ehkä riitä.

Elokuun alusta Ystävän kammari avaa ovensa normaalisti Hämeentien varressa. Ikäihmisillä onkin ollut tapaamispaikkaa ikävä.

Budjetista suurin osa avustuksista

Forssan seudun palvelukammarin toimintaa varjostaa rahoitus, kun jokainen toimintaan suunnattu euro on haettava jostakin. Suurimmat avustukset on saatu Forssan kaupungilta ja seurakunnalta sekä Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta.

Palvelukammarin kokonaisbudjetti on noin 250 000 euroa, josta suurin osa tulee avustuksina. Lisärahoitusta kertyy mm. kauppakassipalvelusta ja kahvilatoiminnasta

STEAn avustus on ollut joka vuosi vaakalaudalla. Viimeksi STEA:lta heltisi perusteellisella anomuksella 60 000 euroa, mutta toiminnan jatkon varmisti vasta Forssan kaupunginvaltuusto myöntämällä budjettikokouksessaan 35 000 euroa lisärahoitusta.

Yhdistyksen puheenjohtaja Ritva Aho harmittelee, etteivät he voi näin juurikaan suunnitella tulevaisuutta. Hän on sopinut kaupunginjohtajan kanssa palaverin yhdistyksen rahoituksen tiimoilta.

– Pysyvä rahoitus on ratkaisu, jolla toiminnan voi turvata ja palveluja kehittää.

Ahoa lämmittää se, että kaikki poliittiset ryhmät arvioivat kammarin toiminnan tärkeäksi.

Aiheesta aiemmin: Ystävän kammari tarvitsee lisää kaupungin rahaa – Toiminta vaakalaudalla valtion avustuksen pienenemisen takia (FL 5.12.2019)

Myös jäsenyhdistykset olisivat vaakalaudalla

Pelkona on toiminnan hiipuminen tai lakkaaminen rahoitusvaikeuksien vuoksi. Se iskisi myös jäsenyhdistyksiin.

– Aika monen yhdistyksen toiminta on vaakalaudalla, jos tätä paikkaa ei ole, Ritva Aho sanoo.

Forssan Seudun Reuma-Tules ry keskusteli kevätkokouksessaan kesäkuussa palvelukammarin rahoitustilanteesta ja tilojen tarpeellisuudesta yhdistyksien toiminalle. Yhdistys totesi, että ”seudun yhdistysten kannalta palvelukammarin toiminnan jatkuminen on monelle yhdistykselle elinehto”, koska yhdistykset eivät hevin löydä muita huokeita toimitiloja. ”Vuoden 2021 rahoituksen järjestäminen on koronarajoituksien vuoksi kovan työn takana”, kevätkokous kirjasi.

”Vapaaehtoistyö tekee hyvää”

Ikäihmisiin painottuvalla toiminnalla on kysyntää, sillä ikäihmisiä on Forssassa 30 prosenttia väestöstä.

Aho korostaa vapaaehtoistyön merkitystä. Palvelut auttavat saajiaan pärjäämään kotioloissa.

– Vapaaehtoistyö tekee hyvää niin saajalle, antajalle kuin kunnan taloudellekin. FL

Ystävän kammari on kohtauspaikka

Forssan seudun palvelukammari ry:n toiminta alkoi Forssassa jo 1990-luvulla.

Yhdistyksen päätavoitteena on ikäihmisten kotona asumisen tukeminen. Kotona asumisen tukemisessa vapaaehtoisten rooli on merkittävä.

Yhdistyksen palvelut täydentävät julkisia ja yksityisiä hoivapalveluita auttaen ikäihmisiä selviytymään paremmin kodeissaan, ylläpitämään sosiaalisia kontakteja ja torjumaan yksinäisyyttä.

Yhdistyksellä on 27 jäsenyhdistystä, jotka ovat eläkeläis- sekä hyvinvointia ja terveyttä edistäviä paikallisyhdistyksiä. Ne käyttävät kammarin tiloja omiin kokoontumisiinsa.

Toimintamuotoja ovat mm. Aamukorva-turvasoitto ja kauppakassitoiminta.

Yhdistyksen toimitilaan, Ystävän kammariin, voi poiketa ma–pe klo 9–14 vaikka juomaan kahvia ja tapaamaan toisia.

Keskiviikkona ja perjantaina Ystävän kammarilla on tarjolla lounasta.

Ystävän kammarissa kirjataan vuosittain yli 10 000 käyntiä.

Lue myös: Reportaasi: Miten korona on muuttanut arkea Forssassa? – Kävimme varovaisuutta noudattaen kaupassa, torilla ja koulussa (FL 29.3.2020)

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic