Lounais-Häme Forssa

Ystävän kammari tarvitsee lisää kaupungin rahaa – Toiminta vaakalaudalla valtion avustuksen pienenemisen takia

Ritva Aho aikoo tehdä valtuustossa Ystävän kammarin avustukseen 30 000 euron lisämäärärahaesityksen.
Valtio aikoo leikata Ystävän kammarin tukea. Torstaina eli kansainvälisenä vapaaehtoisten päivänä saapunut tieto yllätti harmillisella tavalla Ystävän kammarin toiminnanohjaajan Sari Junttila-Alhon ja Forssan Seudun palvelukammari ry:n hallituksen puheenjohtajan Ritva Ahon. Kuva: Lassi Puhtimäki
Valtio aikoo leikata Ystävän kammarin tukea. Torstaina eli kansainvälisenä vapaaehtoisten päivänä saapunut tieto yllätti harmillisella tavalla Ystävän kammarin toiminnanohjaajan Sari Junttila-Alhon ja Forssan Seudun palvelukammari ry:n hallituksen puheenjohtajan Ritva Ahon. Kuva: Lassi Puhtimäki

Valtio aikoo pienentää Forssassa toimivalle Ystävän kammarille myöntämäänsä avustusta. Jotta toiminta voi jatkua ennallaan ensi vuonna, Ystävän kammari tarvitsee Forssan kaupungilta lisää rahaa.

– Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA on tehnyt avustusehdotuksen sosiaali- ja terveysministeriölle. Ehdotuksen mukaan Ystävän kammarin toimintaan myönnetään ensi vuodeksi 60 000 euron avustus, kun olimme hakeneet 90 000 euroa. Täksi vuodeksi saimme 85 000 euron avustuksen, kertoo Ystävän kammaria pyörittävän Forssan Seudun palvelukammari ry:n hallituksen puheenjohtaja Ritva Aho.

Forssan kaupunginvaltuusto käsittelee ensi maanantaina kaupungin vuoden 2020 budjettia, ja sdp:n kaupunginvaltuutettuna toimiva Aho aikoo tehdä valtuustossa Ystävän kammarin avustukseen 30 000 euron lisämäärärahaesityksen.

– Kaupunki tuki Ystävän kammaria tänä vuonna 19 000 eurolla, mutta tarvitsemme ensi vuonna kaupungilta 50 000 euron avustuksen, Aho sanoo.

”Kahvilan pito ei onnistu ilman emäntää”

Aho ja Ystävän kammarin toiminnanohjaaja Sari Junttila-Alho ihmettelevät STEAn ehdotusta, jonka perusteluissa emännän henkilöstökulut ja kahvilan elintarvikehankinnat on rajattu avustuksen ulkopuolelle, mutta kahvilasta tuleva tuotto on katsottu Ystävän kammarille tuloksi omarahoitusosuuteen. Ystävän kammarin kokonaisbudjetti on 233 800 euroa, josta kahvilan osuus on Ahon mukaan aika pieni.

– Ystävän kammari tarjoaa vanhuksille edullisen lounaan pari kolme kertaa viikossa. Ruoan tarjoaminen ja kahvilan pito ei onnistu ilman emäntää, Aho ja Junttila-Alho toteavat.

Sosiaali- ja terveysministeriö käsittelee avustuksen myöntämistä ensi helmi–maaliskuussa. Ystävän kammari on toiminut yli 20 vuotta, ja valtion myöntämä avustus on ollut tärkein tuki jo 15–20 vuoden ajan. Forssan kaupungin lisäksi Forssan evankelisluterilainen seurakunta on tärkeä tukija.

Epävarmuutta vuodesta toiseen

Ystävän kammarin toiminnan varmistavaa valtion avustuspäätöstä joudutaan odottamaan aina vuosittain. Aho ja Junttila-Alho myöntävät, että vuodesta toiseen jatkuva epävarmuus on hankalaa. Epävarmuutta lisää, että avustus on saatu Veikkauksen varoista, joista myönnettäviä avustuksia ollaan leikkaamassa.

– Toivomme, että toiminta voitaisiin turvata ja vakinaistaa niin, että kaupunki myöntäisi vuosittain tarvittavan avustuksen.

Forssan Seudun palvelukammari ry:llä on 27 jäsenyhdistystä, joista suurin osa kokoontuu Ystävän kammarin tiloissa. Kävijöitä on ollut vuosittain yli 10 000.

– Toiminta on hyvin tärkeää koko Forssan seudulle, ja se palvelee erityisesti ikäihmisiä. Meillä on esimerkiksi kauppakassipalvelu, jolla työntekijämme käyvät vanhuksen puolesta kerran viikossa kaupassa. Palvelu maksaa vanhukselle kuusi euroa kerralta. Jos kauppakassipalvelu loppuu, kaupunki joutuu palkkaamaan kotipalveluihin lisää henkilöstöä, Aho sanoo.

Ystävän kammariin työllistetään myös pitkäaikaistyöttömiä joko palkkatuella, kuntien kuntalisän turvin tai kuntouttavaan työtoimintaan.

”Toiminnan turvaamiseksi pitäisi löytää pysyvämpi ratkaisu”

Ystävän kammari nousi puheeksi myös Forssan kaupungin talousarvioesityksestä pidetyssä tiedotus- ja keskustelutilaisuudessa keskiviikkona. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) totesi Ystävän kammarin tilanteen olevan siinä mielessä huono, että toiminta pyörii vuosittain anottavan avustuksen varassa.

– Toiminnan turvaamiseksi pitäisi löytää pysyvämpi ratkaisu, Penttilä sanoi.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi toteaa Ystävän kammarin tekevän arvokasta ja tärkeää työtä.

– Rahoituspuolen jatkotyö on ensi maanantaina kokoontuvan kaupunginvaltuuston käsissä, Kesäniemi sanoo. FL

Lue lisää: Forssan Ystävän kammari saa kuin saakin avustuksensa – Toiminta voidaan säilyttää nykytasolla ainakin tänä vuonna

Aiheesta lisää: Ystävän Kammarilla kunnon kasvuluvut, Forssan seutu voisi jatkaa mielenterveyden edistämisen edelläkävijänä

Ystävän kammari

Tukijat 2019:

Sosiaali- ja terveysministeriö 85 000 euroa.

Forssan kaupunki 19 000 euroa.

Forssan evankelisluterilainen seurakunta 17 930 euroa.

Tammelan seurakunta 250 euroa.

Jokioisten seurakunta 100 euroa.

Jäsenjärjestöjen jäsenmaksu 60 euroa vuodelta.

Koko budjetti 233 800 euroa.

Henkilökunta:

Toiminnanohjaaja 37,5 h/viikko.

Emäntä 30 h/viikko.

Palvelusihteeri 30 h/viikko.

4 kauppakassityöntekijää 22,5 h/viikko.

Paikkoja kuntouttavassa työtoiminnassa oleville ja harjoittelijoille.

Noin 60 vapaaehtoista.

 

Uusimmat

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic