Lounais-Häme

Ystävätoimintaan toivotaan lisää vapaaehtoisia – Nettiystävät SPR:n uusi toimintamuoto

Nettiystävät ovat SPR:n uutta toimintaa, ja Forssan osastosta mukaan on lähtenyt jo yksi vapaaehtoinen.
Monet ystävää toivovista ovat ikäihmisiä. Kuvituskuva. Kuva: Seppo Pessinen
Monet ystävää toivovista ovat ikäihmisiä. Kuvituskuva. Kuva: Seppo Pessinen

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävän Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnan idea on ollut alusta asti sama: yhdistää ystävää toivovia ja ystäväksi haluavia vapaaehtoisia. Forssassa ja Humppilassa toimiva SPR:n Forssan osasto käynnisti ystävätoiminnan tauon jälkeen vuosi sitten, ja vapaaehtoisia ystäviä on nyt vajaat 20. Ystävää toivovia on kuitenkin vielä enemmän, joten uudet vapaaehtoiset ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

– Järjestimme viime vuonna ystäväkurssin Humppilassa ja Forssassa, ja ystävätoiminta lähti jälleen siitä käyntiin, SPR Forssan osaston puheenjohtaja Olli Salo kertoo.

Suurin osa ystävätoiminnasta on sitä, että käydään ystävän luona, keskustellaan ja autetaan päivittäisissä arkisissa asioissa. Forssan osaston vapaaehtoiset käyvät myös ulkoiluttamassa palvelutaloissa asuvia vanhuksia.

– Järjestämme seuraavan ystäväkurssin ensi syksynä ja toivomme, että saamme sitä kautta lisää vapaaehtoisia ystäviä, Salo sanoo.

Salon mukaan vapaaehtoinen voi ryhtyä halutessaan myös nettiystäväksi. Nettiystävät ovat SPR:n uutta toimintaa, ja Forssan osastosta mukaan on lähtenyt jo yksi vapaaehtoinen.

– Nettiystävän ystävä voi olla missä päin Suomea tahansa. Ystävät voivat keskustella sähköpostilla nimettöminä, jolloin monelle on helpompi kertoa murheistaan. Käytössä on sellaiset sähköpostiosoitteet, joita ei voi jäljittää, Salo sanoo.

SPR:n loppuvuodesta 2018 ystävätoiminnan kautta ystävän saaneille teettämästä valtakunnallisesta kyselystä selviää, että kohtaamiset vapaaehtoisten ystävien kanssa lievittävät yksinäisyyden tunnetta, virkistävät mieltä ja ovat odotettuja. Ystävätoiminnan kysynnän perusteella vaikuttaa siltä, että yksinäisyys ei ole Suomessa vuosikymmenten saatossa ainakaan vähentynyt.

Vapaaehtoisista on jatkuva pula. Ystävää toivovia on tälläkin hetkellä jonossa paljon. Vuonna 2018 vapaaehtoisia ystäviä oli koko maassa noin 8 200, ja ystävää itselleen toivoneita yhteensä noin 25 000. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic