Lounais-Häme Forssa

Yt-neuvottelut päättyivät – Ei irtisanomisia Forssan Kirjapainossa

YT-neuvottelut päättyivät, kuudelle tarjotaan muita kirjapainoalan töitä Forssassa.
Suoria irtisanomisia ei Forssan Kirjapainossa tarvittu, vaan korvaavaa työtä löytyi tarjottavaksi muilta osastoilta. Kuva: Tapio Tuomela

Pohjois-Karjalan Kirjapaino -konsernin yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 22 henkilötyövuoden vähentämiseen. Konserni on Forssan Kirjapaino oy:n omistaja.

Valot palavat Forssan painotalossa jatkossakin, sillä konsernin toiminta jatkuu Forssassa.

22 henkilön vähennystarve kohdentuu talousjohtaja Arttu Sallisen mukaan kuhunkin yksikköön tasaisesti.

– Forssassa henkilömäärä oli kuusi, mutta kaikille heille tarjoamme muuta, korvaavaa työtä Forssassa. Suoria irtisanomisia ei tarvittu. Lisäksi konsernissa päästiin vähennyksiin henkilöstön luontaisen poistuman kautta, mutta näitä määriä en kommentoi, Sallinen totesi.

Pääluottamusmies Jaakko Henriksson lisää, että kaikille on tarjolla korvaavaa työtä Forssan yksikössä, mutta osalle on esitetty toive siitä, että he ensisijaisesti siirtyisivät muualle konsernin sisällä.

Luitko tämän: Pohjois-Karjalasta kävi kutsu – Forssan Kirjapaino oy mukaan yt-neuvotteluihin

Konserniin kuuluvissa painotoimialan yhtiöissä eli PunaMusta oy:ssä, Forssan Kirjapaino oy:ssä ja Erweko oy:ssä sekä emoyhtiö Pohjois-Karjalan Kirjapaino oyj:ssä työskentelee noin 460 henkilöä.

Neuvottelujen piirissä oli koko emoyhtiön ja painotoimialan koko henkilöstö.

Neuvottelujen tavoitteena oli tervehdyttää konsernin painotoimialaa kartoittamalla synergiahyödyt ja päällekkäiset toiminnot.

Yhteinen toimintamalli konserniin

Yt-neuvottelujen jälkeen konsernissa tehdään toimintojen uudelleen järjestelyjä sekä painotoimialalla että konsernipalveluissa. Osalle henkilöstöä pystytään tarjoamaan töitä myös konsernin muissa toimipisteissä.

Neuvottelujen aikana haluttiin etsiä myös parhaat kehitysideat ja toimintamallit. Ne on tarkoitus levittää läpi koko konsernin.

Pääluottamusmies Jaakko Henriksson (oik.) kertoo Petri Tammiselle yt-neuvottelujen tuloksesta.

– Nyt alkaa se työ, totesivat Sallinen ja pääluottamusmies Jaakko Henriksson neuvottelujen päättymisen jälkeen.

Sallisen mukaan vähennystarvetta saatiin pienennettyä karsimalla päällekkäisyyksiä toimitiloissa, tuotantolaitteissa ja järjestelmissä.

– Tilakysymystä tarkastellaan edelleen, mutta Helsingin-yksikkömme yhdistetään yhdeksi. Se tuo säästöjä, Sallinen lisää.

Lisäksi säästöjä saadaan osto- ja myyntisynergioista sekä henkilöstön luontaisen poistuman kautta.

Kolmen miljoonan säästöt

Neuvotteluiden tavoitteena oli löytää 3 miljoonan euron säästöt, ja henkilöstön vähentämistarve oli enintään 50 henkilöä. Niihin päästiin henkilöstövähennyksillä, toimintojen ja tehtävien uudelleenjärjestelyillä ja tehostamisilla sekä synergiahyödyillä.

Sekä Sallinen että Henriksson kiittelevät neuvottelujen sävyä ja etenemistä.

– Etsimme hyvässä hengessä ratkaisuja ja karsittavia päällekkäisyyksiä. Vähentämistarve saatiin kurottua 22 henkilötyövuoteen, he toteavat.

– Henkilöstöltä tuli monipuolisia ja hyviä ehdotuksia säästöjen saavuttamiseksi, Sallinen lisää.

Kaupat tehtiin syyskuussa

Konserni osti Forssan Kirjapaino oy:n osakekannan syyskuussa. Osakekaupan kauppahinta oli 2 miljoonaa euroa.

Lue myös: Forssan Kirjapaino myydään Pohjois-Karjalan Kirjapainolle

Forssan Kirjapaino Oy eli Forssa Print oli yrityssaneerauksessa keväästä 2015 alkaen. FL

Pohjois-Karjalan Kirjapaino oyj

Pohjois-Karjalan Kirjapaino oyj ja sen tytäryhtiöt muodostavat Joensuussa toimivan viestintäalan konsernin. Konsernin jatkuvien toimintojen liikevaihto oli viime tilikaudella 80,1 miljoonaa euroa,

Emoyhtiön liiketoiminta koostuu konsernihallinnosta, arvopaperikaupasta ja osakeomistuksista sekä kiinteistöjen hallinnosta ja vuokrauksesta.

Pohjois-Karjalan Kirjapaino -konsernissa on sekä lehtitoimialan että painotoimialan toimintaa.

Konserni on ollut viime vuosina aktiivisesti ostoksilla: vuonna 2017 se osti Suomen Yliopistopaino oy:n. Vuonna se hankki 2018 helsinkiläisen Faktor oy:n, oululaisen Erweko oy:n ja Forssan Kirjapaino oy:n koko osakekannat.

Juttua korjattu 18.12. kello 10.15: Korjattu Arttu Sallisen virheellinen etunimi oikeaksi.

Juttua korjattu 18.12. klo 14.49: Korjattu tieto Helsingin-toimintojen keskittämisestä yhteen osoitteeseen. Lisätty Henrikssonin kommentti ja tieto, että kaikille Forssassa työpaikkansa menettävistä on tarjottu työtä konsernissa, osalle myös muualla kuin Forssassa.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic