Lounais-Häme

Zimbabwen poliisi teki rynnäkön opposition pressitilaisuuteen - istuva presidentti julistettiin Zimbabwen vaalien voittajaksi

Harare
03.08.2018, 17:53

Ulkomaat

Zimbabwessa poliisi on rynnäköinyt opposition lehdistötilaisuuteen. Poliisi kantoi mukanaan muun muassa kilpiä ja kyynelkaasukanistereita. Tilaisuus järjestettiin hotellissa pääkaupunki Hararessa.
Lehdistötilaisuus pääsi kuitenkin lopulta jatkumaan, kun informaatioministeri Simon Moyo kehotti poliisia väistymään. Tilaisuudessa maan oppositiojohtaja Nelson Chamisa kritisoi maan tuoreita vaalituloksia ja kutsui niitä laittomiksi.
– Me voitimme nämä vaalit ja olemme valmiita muodostamaan uuden hallinnon, hän sanoi.
Samalla hän pyysi protestoijia kuitenkin pidättäytymään väkivallasta.
Zimbabwen istuva presidentti Emmerson Mnangagwa voitti virallisten vaalitulosten mukaan presidentinvaalit ensimmäisellä kierroksella. Zimbabwen vaalikomissio on julistanut hänet voittajaksi. Oppositio on kuitenkin kyseenalaistanut tuloksen ja ilmoittanut haastavansa sen oikeudessa.
Zimbabwen tilanne on ollut jännitteinen keskiviikon väkivaltaisuuksien jälkeen. Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan kuusi ihmistä kuoli keskiviikkona, kun armeija ampui tuliaseilla kohti oppositiota kannattaneita mielenosoittajia pääkaupunki Hararen keskustassa. Poliisi oli aiemmin vahvistanut kolmen kuolleen.
EU:n vaalitarkkailijat kritisoivat keskiviikkona, että vaalit vietiin läpi ”epätasa-arvoisella pelikentällä”.
Mnangagwa: Tämä on uusi alku

Voiton ratkettua Mnangagwa kiitti äänestäjiään Twitterissä.
– Vaikka olimme ehkä jakaantuneita vaaliuurnilla, unelmamme yhdistävät meitä, hän kirjoitti.
– Tämä on uusi alku. Tarttukaamme toisiamme kädestä rauhan, yhtenäisyyden ja rakkauden hengessä ja rakentakaamme yhdessä uusi Zimbabwe kaikille!
Maanantaiset presidentinvaalit, parlamentin alahuoneen vaalit ja paikallisvaalit olivat Zimbabwen ensimmäiset 37 vuotta itsevaltaisesti hallinneen Robert Mugaben syrjäyttämisen jälkeen.
Keskiviikon väkivaltaisuudet ja opposition epäilykset vaalien epärehellisyydestä ovat kuitenkin monen silmissä varjostaneet uutta alkua, jota vaalien piti symboloida koko kansalle.

https://twitter.com/edmnangagwa/status/1025155847691952129

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti