Lounais-Häme

Zimbabwen presidentti sanoo haluavansa mielenosoittajien surmista tutkinnan

Harare
02.08.2018, 11:56

Ulkomaat

Zimbabwen presidentti sanoo haluavansa riippumattoman tutkinnan kolmen mielenosoittajan kuolemasta. Presidentti Emmerson Mnangagwan mukaan syylliset ovat saatava oikeuden eteen ja vaalien jälkeiselle kriisille rauhanomainen ratkaisu.
Tilanne Zimbabwessa on jännittynyt, kun maassa odotetaan presidentinvaalien tulosten julkistusta. Sotilaita ja poliiseja partioi kaduilla pääkaupungissa Hararessa.
Sotilaat ampuivat eilen kohti oppositiota kannattaneita mielenosoittajia. Maan hallinto ei ole ottanut vastuuta armeijan voimankäytöstä, vaan se syyttää väkivaltaisuuksista oppositiota.
Hallinto sanoi aiemmin tiukentavansa turvatoimia nujertaakseen opposition kannattajien vastustuksen virallisille vaalituloksille.

Valtapuolue voittamassa enemmistön parlamentissa

Virallisen ääntenlaskennan mukaan valtapuolue Zanu-PF olisi voittamassa enemmistön parlamenttipaikoista.
Jo ennen parlamenttivaalien tuloksia oppositiopuolue MDC esitti syytöksiä vaalivilpistä. MDC:n johtaja Nelson Chamisa sanoi aiemmin, että presidentinvaalin tuloksia vääristellään. Nuoriin vedonnutta Chamisaa, 40, on pidetty kovimpana haastajana presidentti Mnangagwalle.
EU:n vaalitarkkailijat kritisoivat keskiviikkona, että vaalit vietiin läpi ”epätasa-arvoisella pelikentällä”. Tarkkailijoiden mukaan äänestäjiä peloteltiin ja painostettiin äänestämään valtapuolue Zanu-PF:ää.
Maanantaiset presidentinvaalit, parlamentin alahuoneen vaalit ja paikallisvaalit olivat ensimmäiset 37 vuotta hallinneen Robert Mugaben syrjäyttämisen jälkeen. Niiden oli toivottu aloittavan Zimbabwessa uuden aikakauden, jonka myötä vaaliväkivaltaisuudet ja toisinajattelijoiden vaientaminen jäisivät historiaan.
Presidentinvaalien tuloksia odotetaan myöhemmin tällä viikolla, mahdollisesti vasta lauantaina.
Jos yksikään presidenttiehdokas ei saa yli puolta äänistä, toinen kierros järjestetään syyskuussa.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti