Mielipiteet

7162 x kiitos

Päivystyksen henkilöstö tietää yöpäivystyksen tarpeen. Asioihin on vaikutettava selvitys- ja valmisteluvaiheessa. Saatuamme tiedon yhtymäjohtajalta yöpäivystyksen lopettamisuhasta säästötoimenpiteenä, päätimme adressin keräyksestä sen säilyttämisen puolesta. Se sai 7162 allekirjoitusta. KIITOS. Yöpäivystyksen lopettamisesta säästötoimenpiteenä kerrottiin kaupunginvaltuuston seminaarissa 21.10. Yhtymähallituksen kokouksessa 28.10. asiaa käsiteltiin esityslistan tekstin mukaan niin, että perusterveydenhuollon päivystys olisi perusteltua tässä tilanteessa kilpailuttaa kahdessa erillisessä osassa. Käytännössä niin, että yöpäivystys jatkuu tai yöpäivystys ei jatku.

Yöpäivystyksen lopettaminen hidastaa hoitoon pääsyä seurauksineen, heikentää turvallisuutta, matka hoitoon on pitkä ja matkustaminen sairaana lisärasite potilaalle. Käynti keskussairaalassa on kallista. Taksin ja ambulanssin omavastuu potilaalle 25 €/suunta.

Sairaalastamme on ajettu viime aikoina toimintoja alas. Mm. nukutuksessa tehtävät leikkaukset, nukutuksessa tehtävät hammashoidot, raskausajan ultraäänitutkimukset, kirurgian osaston potilaspaikkojen vähennys, neljäpaikkainen valvonta kaksipaikkaiseksi, kaksi sisätautiosastoa yhdistettiin. Se vähensi potilaspaikkoja. Tänä syksynä puudutuksessa tehtävät tyräleikkaukset siirrettiin K-HKS:aan. Sairaalassa on käynyt plastiikkakirurgian erikoislääkäri. Vuoden alusta plastiikkakirurgiset toimenpiteet tekee vasta erikoistuva kirurgi. Pääpaino haavahoidossa. Siirtyvätkö vaativammat toimenpiteet keskussairaalaan?

Onko yöpäivystys seuraava alasajon kohde? Silloin leikkauspotilaat ja sisätautiosaston potilaat, voivat siirtyä jatkohoitoon Forssaan vasta, kun ovat terveyskeskustasoisesti hoidettavia. Hoitoaika pitenee keskussairaalassa, kuntien kustannukset kasvavat. Valvontaan ei voi täten ottaa potilaita. Forssan sairaalassa ei olisi enää edellytyksiä erikoissairaanhoidon vuodeosastoille. Jatkossa täällä on terveyskeskus vuodeosastoineen. Alasajo näkyy vähenevinä työpaikkoina. Keskussairaalan yöpäivystys ruuhkautuu entisestään. Taksien saatavuus yöaikaan? Takseilla ei ole päivystysvelvollisuutta. Yöpäivystyksen lopettamisen vaikutus pelastuslaitokseen. Täällä on kaksi 24/7 ambulanssia. Saadaanko kolmas ambulanssi henkilöstöineen? Kustannukset?

Apteekkien henkilöstö näkee yöpäivystyksen lopettamisen kerrannaisvaikutuksineen vaikuttavan toimintaansa. Hoidetaanko potilaat, jotka tulevat ennen klo 22 Forssassa ylityönä? Kustannukset? Epämääräisten työaikojen vaikutus työvoiman saantiin? Ottaako keskussairaalan yöpäivystys potilaita, jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa? Esim. omaishoitajan jaksamisessa tulee yöllä ns. raja vastaan ja hoidettava on saatava muualle hoitoon. Yöpäivystyksen tärkeys osaltaan vaikuttaa muuttoliikenteeseen ja ko. palvelun alasajo vaikuttaa seudun elinvoimaan sekä välillisesti yritysten toimintaan jne. Kunnat maksavat yöllä tapahtuvan hoidon kustannukset hoitopaikasta riippumatta. Kustannukset?

Miten käy heidän, joiden ääni ei kuulu, ikäihmiset, mielenterveyspotilaat, lapset, kehitysvammaiset jne.? Suurin osa yöaikaan päivystyksen palveluja tarvitsevista potilaista tulee näistä ryhmistä. Nyt on kyse kaikkien palvelusta ja koko sairaalan tulevaisuudesta. Jos yöpäivystys lopetetaan, takaisin sitä ei saada.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti