Mielipiteet

Aikamme sankareista – Tietäjät antavat lausuntoja asiasta kuin asiasta

Mikrofonien ääreen parrasvaloihin on pyrkyä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Mikrofonien ääreen parrasvaloihin on pyrkyä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Suomalainen on oppinut puhumaan, ja hiljaisesta kansasta on tullut kaikkitietävä. Näin kirjoitti Tammelan miäs (FL 30.12.), ja hän on täsmälleen oikeassa. Asiantuntijoita riittää joka lähtöön, päivystävistä dosenteista kaikenlaisiin erikoisasiantuntijoihin saakka.

Erityisen viisaita ovat ns. julkkikset, jotka media on nostanut suuriksi sankareiksi, somekulttuurin lujasti tukemana. Kun on päässyt esille edes hetkeksi televisiossa, on jo maankuulu tähti, ellei peräti maailmankuulu.

Näkyvyyden suomalla valtuutuksella annetaan lausuntoja asiasta kuin asiasta. On sitten kysymys koronasta, urheilusta, maataloudesta, musiikista, kirjallisuudesta – luetteloa voisi jatkaa pitkälti – puhetta tulee ja kaikkitietävää viisautta. Epäilen, että nämä tietäjät useimmiten vielä uskovat olevansa ainoan oikean tiedon haltijoita.

Maailmalla kulkeminen kieltämättä avartaa maailmankuvaa, mutta ei se tee ihmisestä joka alan erikoisasiantuntijaa. Viisautta ei myöskään todista se, että osaa enemmän tai vähemmän hyvin puhua englantia, ja että osaa sijoitella englannin kielestä väännettyjä sanoja kaikenlaisiin yhteyksiin, yleensä tarpeettomasti. Puhujan mielestä kai se on tyylikästä ja hienoa.

Uusimmat

Fingerpori

comic