Mielipiteet

Aina epäillä soppii! – Epäilen, että kaukolämpö olisi edullisin ratkaisu Monikylän tarpeisiin

Kuva: Muu
Kuva: Muu

Epäilen, että kaukolämpö olisi edullisin ratkaisu Monikylän tarpeisiin.

Maalämpö on edullisempi ratkaisu, jopa hiilijalanjälki on pienempi ja hiukkaspäästöt saadaan nollaan.

Rakennus lepää energiavaraston päällä, eikä energiaa tarvitse kuljettaa rekka-autoilla paikalle. Maassa on valtava ”energiapatja”, joka voidaan helposti ottaa käyttöön.

Ilmaista lämmitys- ja viilennysenergiaa ammennetaan omalta tontilta ja valmistetaan huomattavasti pienemmin kustannuksin saman rakennuksen lämmönjakohuoneessa lämpöpumppujen avulla.

Ei mitään turhia kuljetuksia ja energian siirtämistä tontin ulkopuolisissa putkissa, joka aiheuttaa suurta lämpöhäviötä. Prosessissa tarvitaan tietenkin sähköä, joka voidaan ostaa paikalliselta yhtiöltä ja tietenkin vihreää sähköä.

Ainakin sähkön siirto- ja tehomaksut jäävät paikalliselle Forssan Verkkopalvelut Oy:lle.

 

Maalämmön tehokkuusluku (COP-luku) on n. 3–4 maaperästä ja laitteiden säädöistä ja tehokkuudesta riippuen. Se tarkoittaa esim. sitä, kun järjestelmään kulutetaan 1 kWh sähköä, saadaan energiaa lämpöpumppujen avulla rakennuksen käyttöön 3–4-kertainen määrä.

Samalla suhteella myös saadaan rakennuksessa käytetyn energian hinta laskemaan. Epäilen, että energian hinta olisi rakennuksen elinkaaren aikana n. ½ kaukolämmön hinnasta.

Investointikustannukset kaukolämpöjärjestelmässä ovat kuitenkin halvemmat, mutta maalämmön rakentaminen voidaan toteuttaa ns. elinkaariajattelulla. Urakoitsija suunnittelee, toteuttaa, huoltaa ja säätää järjestelmän omalla kustannuksellaan ja laskuttaa ainoastaan käytetyn energian hinnan.

Sopimus tehdään esim. 10–20 vuodeksi ja energian hinta sidotaan. Hinta olisi todennäköisesti halvempi kuin kaukolämmön hinta. Sopimuskauden jälkeen tehdään uusi sopimus tai järjestelmä voidaan lunastaa omaksi. Tässä mallissa investointi maksetaan kokonaan säästövaroilla 10–20 vuoden aikana.

Suuria kouluja mm. pääkaupunkiseudulla on toteuttanut hankkeet maalämmöllä mm. Rajatorpan koulu ja Lauttasaaren koulu.

Epäillä soppii, mutta eikö tunnukin järkevältä?

 

Uusimmat

Fingerpori

comic