Mielipiteet

Aineeton joulukuu

Pöydät keikkuvat jouluruokaa.

Ensimmäinen adventti on 2.12. Silloin olisi viimeistään aika hiljentyä joulunviettoon.

Vielä mitä. Pikkujoulu-örvellysjuhlia on vietetty jo marraskuun alusta alkaen jatkuen kai syntymähetkeen.

Seurauksena jump-jump-päänsärkyä, oksennusta, alkanutta ryyppyputkea, otettua lopputiliä ja MeToota. Niistä on pikkujouluorgiat tehty.

Ennen toista maailmansotaa pikkujoulu oli puurojuhla. Nyt ei pelkällä puurolla pärjätä. Pöydät keikkuvat ruokaa. On kinkkua, rosollia, looraa, silliä ja tietysti sammiollinen boolia.

Ennen joulua 13.12 vietetään myös Lucian päivää ja 21.12 Tuomaan päivää, joka ajoittuu samalle päivälle kuin talvipäivän seisaus. Nimi Tuomas kätkee sisälleen myös forssalaisen loistavan taiteilijan Tuomas Vesalan.

Forssan torillekin on ilmestynyt suuri kuusi. Toivottavasti se saatiin tänä vuonna vatupassitettua.

Nyt on myös ilmestynyt, etten sanoisi typeriä led-valoja. Niitä roikkuu monissa pensasaidoissa, ikkunoissa, parvekekaiteissa, lyhtypylväissä ja mitkä missäkin kummallisissa paikoissa.

Iänikuiset ratiritirallat soivat markettien ämyreissä taukoamatta.

Ihmiset ryntäävät markettien jonoihin veronpalautusrahoja tuhlaamaan. On silmitön kiire tuhlata ne viimeistä latia myöden. Sanotaan kansalaisten tuhlaavaan n. 500 euroa tyhjänpäiväisiin, tarpeettomiin tavaroihin. Joulun jälkeen niitä kiikutetaan kirppareille ja joulun jälkeen samoja tavaroita myydään – 70%.

Kun viikon 52 kestävästä joulusta on selvitty, isommat kaupat kaapivat viimeisetkin eurot olemalla auki edeltävänä sunnuntaina, aattona ja Tapaninpäivän jälkeisenä sunnuntaina.

Mitä sitten ns. aineettomaan jouluun tulee, niin muutama ehdotus: Mummon kodin siivous, Wahren-opiston kurssi, teatteriliput kahdelle, taidelainaamo, hotelliyö vaikka Tallinnassa. Halvin tapa antaa lahja on harrastaa sänkypolkkaa.

Yhtä kaikki jäädään odottelemaan joulua, jos vaikka pöydässä olisi sitä herkkujen herkkua eli lipeäkalaa. Että hoosiannaa kaikille ja öylättiä palanpainikkeeksi.

Keio Wääri

Uusimmat

Fingerpori

comic