Mielipiteet

Aineettomien hyödykkeiden viestintään

Kapitalismi ilman aineettomia hyödykkeitä on kuin bruttokansatuote laskien vain menneen maailmamme tuotteita. Tapasin Bill Gatesin silloin, kun kaikki alkoi muuttua ja luennoimme samasta aiheesta Kiinassa. Edelleenkin on talouksia, jotka eivät oivalla kuinka aineeton on se joka merkitsee.

Ilppo Aaltonen (FL 21.8.), Forssan Lehden päätoimittaja suurten vuosikymmenten ajalta kertoo, kuinka Forssan vetovoimatekijät tulee määritellä juuri näiden aineettomien hyödykkeiden kautta määrätietoisella, aktiivisella tiedottamisella. Kaupunginjohtaja Jari Kesälahti pukee sen käsitteen Forssan kaupunkiseudun sisälle ja on siinä oikeassa.

Edustamme kaupunkiseutua, joka on rikkaiden aineettomien hyödykkeiden viestintää ja markkinointia vaativaa 34 000 asukkaan talousaluetta. Julkishyödykkeet ja palvelut, mukavat ihmiset ja sosiaaliset rakenteet, yhteisöllisyys ja sijainti ovat luonnonvaroineen nykyisin pääosin aineettomia ja myös Euroopan mittakaavassa merkittäviä, Forssassa myös teollisen historiansa kautta. Nehän näkyvät täällä syntyneelle itsestään selvyytenä, ovat meidän juuriamme, paikkaidentiteettiä. Ei niitä ulkopuolinen ymmärrä eikä löydä ilman viestintää ja markkinointia. Sekin on osattava ja siirrettävä ammatti-ihmisten toimesta välineisiin, joita Forssan Areenassa mainittiin.

Rehellisyys, periaatteellisuus ja riippumattomuus ovat hyvin suomalasia ilmiöitä kuvaten kirjoissa presidenttejämme, mutta täytyyhän ne tuntea ja osata markkinoidakin maailmalla. Julkishyödykkeet on nekin määriteltävä oikealla tavalla Juha Kuisman tapaan niistä kirjoittaen. Valtaosa historiaammekin kun on ruotsalaisten omimaa ja oma on jäänyt kirjoittamatta.

Gatesin mielestä esimerkiksi Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta saa väärän kuvan talouden tilasta, sillä siihen ei lasketa sijoituksia markkinatutkimukseen, brändäykseen ja koulutukseen, joihin yritykset käyttävät nykyään suuria summia. Mittaaminen ei ole kuitenkaan ainut asia, missä on jääty Gatesin mielestä jälkeen.

–On useita suuria kysymyksiä, joista monien maiden tulisi keskustella juuri nyt. Ovatko tuotemerkki- ja patenttilait liian tiukkoja tai löysiä? Pitäisikö kilpailukäytäntöjä päivittää? Kuinka, jos mitenkään, verotuspolitiikkaa pitäisi muuttaa? Mikä on paras tapa stimuloida taloutta maailmassa, jossa kapitalismi tapahtuu ilman pääomaa, Gates pohtii. Gatesin Microsoft oli yksi valtavan muutoksen moottoreista, eikä yrityksen alku ollut helppo. Entinen maailman rikkain mies muistelee aikoja, jolloin sijoittajat eivät pystyneet käsittämään, miten aineettomilla hyödykkeillä voisi tehdä rahaa.

–Nykypäivänä tuntuu käsittämättömältä, että kenellekään tarvitsisi avata, miksi ohjelmisto on aito sijoituskohde, mutta paljon on muuttunut 1980-luvusta. On aika, että tapamme ajatella taloudesta muuttuu myös, Gates lopettaa.

Täsmälleen samoin kuin yhdessä luennoidessamme ja jossa oma osuuteni oli kertoa suomalaisesta julkishyödykkeestä, luonnosta, kulttuurista, historiasta, ostrakismista ja integriteetistä.

Matti Luostarinen professori emeritus

Uusimmat

Näkoislehti

4.7.2020

Fingerpori

comic