Mielipiteet

Äitien kyynelvirrat – Ikäviä kokemuksia paljastuu yhä edelleen vuoden 1918 kansanmurhasta

Kansalaissodan muistokivi Jokioisilla Lammintien varrella. Kuva: Tapio Tuomela
Kansalaissodan muistokivi Jokioisilla Lammintien varrella. Kuva: Tapio Tuomela

Ankaran rangaistuksen uhalla kielletään sotilastoimenpiteiden arvosteleminen. Forssan Lehti 15.5.1918

Ikäviä kokemuksia paljastuu yhä edelleen vuoden 1918 kansanmurhasta. Monet uskaltavat vasta nyt avata kaappiensa ovet ja päästää julkisuuteen omaistensa kokemukset.

Totuuden salaamiseen on ollut vakavia syitä. Kuolemalla uhkaamalla kiellettiin murhista puhuminen.

Otan esimerkiksi äitien ja mummojen murhaamiset, joita jatkettiin pitkälle kesään. Eivät äidit voineet vaieta kun sydän pakahtuu. He surevat. Kyynelehtivät. Itkevät. Parkuvat. Huutavat suoraa huutoa rintansa pohjasta asti. Sitten ilma loppuu, henki loppuu. Murhaajat tukkivat sellaiset suut.

Hilja Talviselta (47) jäi kaksi lasta. Kirjoittaessaan kuolemantuomion Humppilan kirkkoherra Savander kirjoittaa suoraan tappamisen syyn: Suunsoittaja.

Hilja Kahilaisen (25) perheestä meni ensin miehet monttuun ja seuraavaksi äiti ja mummo. Kahden ja kuuden vuoden ikäiset tytöt jäivät yksin kotiin parkumaan. Lapset löydettiin ja he säilyivät elossa.

Hilma Stevander (57) järkyttyy ruumisläjän näkemisestä niin pahoin, että pyörtyy siihen paikkaan ennen ampumista. Tapahtuma kirjataan Forssan käräjäoikeudessa 1937 poliisi Jaakko Männikön kertomana.

Amanda Aaltonen (56), Kalsun kartanon puusepän vaimo, on suunniltaan surusta miehensä ja poikiensa teloituksen tähden. Siitä hän puhuu, valittaa, arvostelee ja tuomitsee valkoiset murhaajat. Yhdeksäs päivä kesäkuuta hän murhamontun reunalla riehuu ja riuhtoo niin paljon, että hänet sidotaan hiuksistaan puuhun ampumisen ajaksi. Siinä piispojen ja kirkkoherrojen vaatimusten mukaisesti puhdistetaan sosialismia pois Suomesta. Todelliset tilanteet ovat julmempia kuin mihin mielikuvitus riittää.

Suomi on sata vuotta, mutta luurangot kolisevat kaapeissa loputtomasti, kunnes maineenpalautus syyttömästi surmatuille on tehty. Haavoja ei voi repiä auki, sillä niitä ei ole ommeltukaan kiinni.

Uusimmat

Fingerpori

comic