Mielipiteet

Ajatuksia seurakuntaliitosasiasta

Ajattelen, että tämä seurakuntien yhdistymisasia ei ole ehkä lähtenyt seurakuntalaisten mielipiteitä kyselemällä, vaan se on ylhäältä ohjailtua päätöksentekoa. Demokratiassa pitää olla mahdollisuus keskustella ja sitten tehdä päätös. Tammelan seurakunta ei lähtenyt mukaan vaan haluaa säilyttää oman identiteetin, joka on varmasti tammelalaisille hyväksi. Nyt Jokioisilla on mielipiteitä, jotka vastustavat myös liitosta. Jäljellä ovat Humppila ja Ypäjä.

Seurakunnan toiminta on ihmisten kohtaamista ja elämistä heidän keskellään. Se alkaa jo päiväkerhoista, nuorisotoiminnasta, musiikkityöstä ja kaikenikästen ihmisten, varsinkin vanhustyössä (diakoniatyö), jossa he saavat kohdata tutun ihmisen. Papin työssä on myös tärkeä olla läsnä seurakuntansa paimenena, eri elämän tilanteissa. Miksi tätä asiaa on joidenkin vaikea ymmärtää? Sanotaan puolitotuuksia, salaillaan asioita ja sanotaan, että mikään ei muutu.

Uskon kuitenkin ja kokemuksesta tiedän, että niin käy. Avustavat ns. tuntityöntekijät joutuvat uusien haasteiden eteen ja työt ehkä mitoitetaan uudelleen. Seurakunnasta tehdään enemmän virkahallintoa kuin ihmisläheistä oman seurakunnan näköistä toimintaa. Myös kirkot ovat kokoontumispaikkoja seurakunnan messuihin ja muihin tilaisuuksiin. Ne toimivat oman seurakuntansa niin Ypäjän, Humppilan, Jokioisten kuin Forssankin seurakunnissa. ”Missä kaksi tai kolme on koolla, siellä on Jeesus Kristus läsnä”. On myös mahdollista, että nekin saattavat vähetä ja kellonajat muuttua. Olemme kuitenkin ihmisinä tottuneet tiettyyn ajatukseen, että nämä asiat toimivat niin kuin ennenkin.

Toivon, että te päättäjät mietitte ja kyselette myös aktiiviseurakuntalaisilta, mitä mieltä he ovat. Tärkeää on löytää se ratkaisu, joka on seurakunnalle ja sen kasvulle tärkeä asia. Kirjoitan tapojeni vastaisesti nimimerkillä, koska en halua nimelläni vaikuttaa päätöksentekoon.

Seurakuntatyössä pitkään ollut

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti