Mielipiteet

Ajatuksia yhteisten asioiden päätöksenteosta

Olen jälleen saanut paljon olla ihmisten keskuudessa joiden joukossa on myös kunnallisia päättäjiä. Huolestunut olen heidän puheistaan asettumisesta ehdokkaaksi lähestyvissä kunnallisvaaleissa. “Jokaisessa kunnassa jankataan samoista oman kunnan asioista, päällimmäisenä murheena rahapula. Olen jo osin luopunut ja taidan jättää koko kunnallispolitiikan.” Tämän tapaisia mielipiteitä olen kuullut useammalta kuin yhdeltä ihmiseltä.

Jokaisella poliitikolla on tavoitteena oman puolueen kannatus: nouseva, tai laskeva. Mikähän olisi puolueiden kannatus ja voimasuhteet, jos viisi alueen kuntaa olisi yksi vaalipiiri, siis pidettäisiin vain yhdet kunnallisvaalit, eikä viisiä vaaleja?

Alueen yhteinen pinta-ala olisi noin 1478 neliökilometriä ja väkeä olisi vähän yli 30 000 henkilöä. Vaalien tuloksen mukainen valtuusto ja heidän muodostama hallitus päättäisi alueen asioista. Ainakin veroäyrin hinta olisi kaikilla sama.

Paljon puhutaan yhteistyön tärkeydestä, vannotaan yhteistyön nimiin ja viisi vaalilla valittua valtuustoa rientää omiin kunnantaloihinsa päättämään oman kunnan asioista. Aloitetaan yhteistyöneuvottelut naapurikuntien kanssa. Aikaa kuluu ja saadaan sopimuksia joista jää aina joidenkin hampaankoloon joku roska joka hiertää henkilökohtaisia välejä pitkään.

Näin mennään seuraaviin vaaleihin asti ja taas sama homma uudestaan. Minkään kunnan varallisuus ei ainakaan lisäänny, vaan pienenee, kun väki vähenee.

Uusimmat

Fingerpori

comic