Mielipiteet

Mielipide: Akvarellin monet eri sävyt – "Itse ymmärrän Akvarelli-nimen varsin symbolisena"

Akvarelli avaa ovensa ensi syksynä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Akvarelli avaa ovensa ensi syksynä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen Eero Hirvikoski (kesk.) nosti esille Forssan Lehden mielipidekirjoituksessaan (FL 20.1.2022) Tölön pellolle vauhdilla nousevan monitoimikeskus Akvarellin nimestä käytävän, pääosin lehden Lyhyet-osioon keskittyvän negatiivissävytteisen keskustelun. Sen sijaan, että todetaan ”päätetty, mikä päätetty ja pulinat pois”, koen, että nimen valintaprosessia lienee syytä hieman avata.

Akvarellin nimen taustalla on kaupunginhallituksen viime syyskuussa avaama avoin nimikilpailu, johon jokainen asiasta kiinnostunut pääsi osallistumaan. Kilpailun tuloksena saatiin yhteensä 78 nimiehdotusta.

Melko muhkea nimisato ei kuitenkaan tullut sellaisenaan perattavaksi hallituksen pöytään, vaan nimikarsinnan teki kilpailun yhteydessä asetettu arviointiryhmä, joka ei suinkaan rakentunut pelkistä virkamiehistä tai ”piiri pieni pyörii -porukasta”, kuten monissa teksteissä on kyseenalaistettu. Arviointiryhmässä perusopetuksen, varhaiskasvatuksen, teknisen toimen ja vapaa-aikatoimen edustuksen lisäksi valintaa oli tekemässä seitsemän forssalaista lasta ja nuorta. Enemmistö heistä edusti työryhmässä oman koulunsa oppilaskuntaa, yksi jäsen Forssan nuorisovaltuustoa. Nimiehdotuksia käsitellessään työryhmä ei tiennyt, kuka tai ketkä ne olivat tehneet.

Arviointiryhmä esitti kaupunginhallitukselle kahta eri vaihtoehtoa nimiehdotusten joukosta: Akvarellia ja Dialookia, joista Akvarelli valikoitui nimeksi hallituksen yksimielisellä päätöksellä 1. marraskuuta. En tiedä, onko nimen kritisoijien ajatuksena se, että hallituksen olisi pitänyt päätöstä tehdessään kävellä arviointiryhmän esitysten yli ja päättää jotakin täysin muuta. Jos on, niin koen, että tällainen toiminta olisi ollut kuin märkä rätti kasvoille kaupungin päätöksenteossa toteutettavalle osallistamiselle, vaikuttamis- ja demokratiakasvatukselle sekä lasten ja nuorten näkemykselle siitä, mikä heidän koulunsa nimeksi tulee.

Itse ymmärrän Akvarelli-nimen varsin symbolisena. Jos pohdimme, miltä akvarellimaalaus näyttää, voimme nähdä edessämme taideteoksen, jossa monet eri värit ja sävyt kietoutuvat yhteen saumattoman pehmeästi ja muodostavat kauniin, harmonisen lopputuloksen. Huolimatta Akvarellin rakentamiseen päättyneestä, paikoin melko myrskyisästäkin päätöksentekoprosessista, haluan uskoa, että siitä tulee nimensä symboliikan mukainen; oppimisen ja kasvamisen paikka, jossa eri yksiköistä ja niiden erityispiirteistä muodostuu yhtenäinen kokonaisuus. Tässä prosessissa avainasemassa on ammattitaitoinen opetushenkilökunta, mutta myös päiväkodin, koulun ja perheiden yhteistyö.

Lopuksi haluan vielä muistuttaa, että jokaisen kärkkäästikin uutta Akvarellia, sen nimeä, ulkoasua tai muuta siihen liittyvää kritisoivan on hyvä pitää mielessä se, että syyslukukautena 2022 rakennuksen ovista astelee sisään forssalaisia lapsia ja nuoria sekä kasvatus- ja opetusalan ammattilaisia. Akvarellista tulee heidän päiväkotinsa, koulunsa ja työpaikkansa. Kukapa meistä haluaisi työskennellä työpaikassa, jota aktiivisesti mollataan jo ennen kuin se valmistuu? Tai kuka haluaisi oman lapsensa koulun nimeksi ehdotusten joukostakin löytyneet nimet ”Munaus” tai ”Lopun alku”? Niinpä, ei kukaan.

Pidetään siis keskustelun taso ja asenteet sellaisina, että ne kannustavat ja tukevat uuden kouluyhteisön tulevaisuutta.

Uusimmat

Fingerpori

comic