Mielipiteet

Älä suin päin koske luonnonvaraisten eläinten poikasiin – Muistathan, että ne eivät ole lemmikkejä!

Lokinpoikasia rannalla. Kuva: MT=Markku Tanni
Lokinpoikasia rannalla. Kuva: MT=Markku Tanni

”Oi kuinka söpö jäniksen poikanen täällä niityllä ja aivan yksin!”, huudahtaa moni lapsi, ja vanhempikin nähdessään eläimen poikasen kyhjöttävän kuin hylättynä avoimella paikalla. Poikasen emo on kuitenkin mitä luultavimmin jossakin lähellä – se etsii ruokaa poikaselleen tai puuhaa jotakin muuta, mitä poikasistaan huolehtivat eläimet puuhaavat, ja on aivan tarkoituksella tuonut poikasensa odottamaan tähän paikkaan. Me ihmiset emme näe tilannetta sieltä perspektiivistä, josta eläimet sitä katselevat.

Vaikka useimmat haluavat auttaa poikasta ja ottaa sen suojaan, suin päin poikaseen ei pidä mennä koskemaan. Lajista riippuen, emo saattaa olla poissa pitkiltäkin tuntuvia aikoja, minkä vuoksi poikasta ei pidä käsitellä ennen kuin tilannetta on seurannut riittävän kauan, ellei poikanen sitten ole välittömässä vaarassa vaikkapa hyvin lähellä autotietä.

Emot ovat tarkkoja hajuista poikasissaan ja vieraan hajun vuoksi herkästi hylkäävät poikasensa. Hätätapauksessakin, niin itsensä kuin poikasen suojaksi, poikasta käsitellessä olisi hyvä käyttää käsineitä.

Poikaselle parasta hoivaa ja turvaa tarjoaa sen oma emo, joka opettaa poikaselle lajityypillistä käyttäytymistä ja luonnossa selviytymistä. Kuten lemmikkieläinten, luonnonvaraistenkin eläinten poikaset elävät emojensa kanssa, kunnes ovat valmiita kohtaamaan maailman haasteet itsenäisesti.

Vaikka aikeesi olisivat vilpittömät ja hyvät, luonnonvaraisen eläimen saa ottaa ihmisen hoitoon vain, jos se selvästi on loukkaantunut. Eläin voi tarvita myös apua päästäkseen ylös vesialtaasta tai irti marjaverkosta. Tällöinkään eläintä ei saa harkitsemattomasti käsitellä ja varminta on pyytää apua esimerkiksi paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä, eläinlääkäriltä tai eläinpelastusyksiköltä.

Jos haluat auttaa luonnonvaraisia eläimiä, jätä niille helteellä vesiastioita, rakenna siileille talvipesä tai ripusta linnuille ruokintalaite, ja ihastele luonnon monimuotoisuutta omalla pihallasi, luonnon ehdoilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic