Mielipiteet

Alakoulun opit pitäisi osata vanhanakin

Liikkuminen, siis kävely, puhuminen, lukeminen, laskeminen ja kirjoittaminen ovat asioita, joita opettelemme lapsesta alkaen. Yleensä kaikki lapset ovat hyviä oppimaan, ja opitut taidot jäävät mieleen loppuelämäksi. Ihmisten keski-ikä on vuosien saatossa lisääntynyt ja eletään vanhemmiksi, monien ohittaessa jopa sadan vuoden paalun.

Vanhaksi eläminen ja opittujen taitojen pysyminen eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan niitä on jatkuvasti käytettävä ja kehitettävä niin kauan kun se on mahdollista. Kävely vaatii tasapainoa ja voimaa, joka kehittyy ja lisääntyy harjoittelemalla. Siitä on omakohtaisia kokemuksia ja siksi olen saanut pidettyä kuntoni kohtalaisena. Samaa olen huomannut kaikilla muillakin.

Olen monelta ihmiseltä saanut kuulla toteamuksen, ehkä enemmän miehiltä, että ” minä olen huono lukija, ei tule luettua ja asiat eivät kiinnosta”.

Olen suhtautunut noihin puheisiin leikillisesti hymyillen, koska hymyillen asiat on minulle lausuttu. Ensin lausahduksia tuli harvakseltaan, mutta tuntuvat vähitellen lisääntyvän. Käsittääkseni paikkakuntalaisilla on yleensä hyvä kunto. Lenkkipoluilla ja kuntosaleilla käy kohtalainen vilske, joten kunnosta pidetään huolta.

Hyvästä kunnosta ja varsinkin järjen käytöstä saattaa olla apua myös lisääntymistä osoittavan koronaviruksen loitollapitämisessä. Lasketaan huonolukuisuus leikinlaskun tiliin. Hyvää kesää kaikille!

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti