Mielipiteet

Alistummeko kirkon hegemoniaan?

Forssan Lehdessä (24.10) oli mielenkiintoinen Lännen Median toimittajan Markus Ahosen kirjoitus otsikolla Irlannin kolmas loikka kirkon otteesta, jossa hän toteaa: ”Jos Irlannin perjantaisen presidentinvaalin yhteydessä käytävä kansanäänestys jumalanpilkkapykälän poistamisesta perustuslaista menee läpi, Irlanti ottaa jo kolmannen loikan pois katolisen kirkon otteesta.” Näin myös kävi.

Tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin 2015 ja viime keväänä hyväksyttiin 70 prosentin enemmistöllä aborttilain höllentäminen. Kiinnostavaa on erityisesti se, että katolinen Irlanti ajaa kohta tapakristityn luterilaisen Suomen ohi uskonnon ylivallan purkamisessa.

Suomessa ei käytännössä noudateta edes nykyistä lainsäädäntöä, mistä esimerkkinä on tänä keväänä Forssan Lehdessäkin uutisoitu oikeusasiamiehen antama huomautus koululle uskonnollisen päivänavauksen järjestämisestä keskusradion kautta kaikille oppilaille suunnattuna. On hämmästyttävää, kuinka vähän tästä lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta piilovaikuttamisesta ja suoranaisesta aivopesusta käydään keskustelua verrattuna esimerkiksi juuri nyt käytävään kohtuuttomasti palstatilaa haaskaavaan paikallisten seurakuntien liitoskeskusteluun.

On harmi, että keväällä viriämässä ollut katsomusasioita koskeva yleisönosastokeskustelu tyrehtyi pelkäksi inttämiseksi. Uskonnon kritisointi kuulemma ärsytti kovasti uskonnollisia lukijoita, vaikka samaan aikaan saimme ja saamme edelleen lukea joka viikko sanaa sunnuntaiksi sille ihan erikseen pyhitetyllä palstalla ja lisäksi vielä pitkin viikkoa uskonnottomia ärsyttävää puuduttavaa uskonnon tuputusta yleisönosastolla. Tasapuolisuuden nimissä toivoisi, että myös toisinajattelijat aktivoituisivat, koska niitä on jo huomattavan suuri joukko. Ylen mukaan viime vuoden lopussa uskontokuntiin kuulumattomia oli jo 1,45 miljoonaa. Tähän lukuun ei siis ole vielä laskettu mukaan välinpitämättömiä tapakristittyjä, jotka voisivat helposti eroakirkosta.fi-palvelun avulla säästää turhat kirkollisverot parempiin käyttötarkoituksiin.

Tuomas Enbuske twiittasi äskettäin hauskasti: ”Kristityt ministerit saavat vannoa ministerivalansa käsi Raamatulla ja Jumalan nimeen. Jos joku päivä ministeriksi valitaan sattumalta Saatananpalvoja, eikö olisi uskonvapauden nimissä reilua, että tämä saisi vannoa ministerivalansa Saatanan nimeen?” Olisi mielenkiintoista tietää, miten laajasti uusi Liike Nyt tämän suuntaista pohdintaa peukuttaa. Eiköhän olisi kuitenkin viisainta, ettemme sotkisi minkään sortin perkeleitä ja jumalia maallisiin asioihin. Emmekä myöskään antaisi kenellekään oikeutta asettaa uskonnollista vakaumustaan Suomen lain yläpuolelle (vertaa Räsäsen ja Soinin mielipiteet).

Näin Forssassa on myös hyvä palauttaa mieleen, että 1903 hyväksytyn Forssan ohjelman ainoa yhä toteutumaton vaatimus lienee, että ”Uskonto on julistettava yksityisasiaksi. Kirkko on erotettava valtiosta ja kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisälliset asiansa. Uskonnonopetus on poistettava kouluista.” Se on jo nähty, miten opetusministeri näihin vaatimuksiin suhtautuu, mutta edistääkö vaatimuksia edes kumpikaan paikallisista demarifraktioista?

Raimo Rintamäkialias Ideootti

Uusimmat

Fingerpori

comic