Mielipiteet

Alistuuko Suomi? – Nyt meitä ollaan sulauttamassa EU-liittovaltioon

EU-parlamenttirakennus Brysselissä. Kuva: Petri Ojanen
EU-parlamenttirakennus Brysselissä. Kuva: Petri Ojanen

Euroopan unioni on ottamassa merkittävän integraatioaskeleen ilman laajaa periaatteellista keskustelua EU:n suunnasta.

Valtioneuvoston kanslia on paljastanut, että EU:sta uhattiin Suomea ”ennennäkemättömällä mainehaitalla ja poliittisella paineella”, mikäli se ei osaltaan hyväksy elpymispakettia.

Sari Essayah toteaa Maaseudun Tulevaisuudessa (10.5) muun muassa, miten EU:n omien varojen päätös ja siihen sisältyvä elpymisväline on sitomassa suomalaiset veronmaksajat vuosikymmenniksi yhteisvastuulliseen velkaan ja korkeampiin jäsenmaksuihin. Lisäksi päätöksessä avataan ovi EU-tason verotukseen.

Keskeiset EU-johtajat ja instituutioiden edustajat ovat jo tulkinneet päätöksen uusien velkamekanismien mahdollistajaksi. Tämä riippumatta siitä, kuinka millaisia positioita Suomen valtiovarainvaliokunnan mietintöön kirjataan. Kun velkahana on kerran avattu, sitä on vaikea – ellei mahdoton – sulkea. Velan kasvun myötä kasvaa paine lisätä uusia omien varojen lähteitä eli EU-tason veroja yhteisen velan takaisin maksamiseksi. EU-verot uhkaavat myös vähentää eduskunnan budjettivaltaa ja päätösvaltaa. Jäsenvaltioita suorastaan kannustetaan leväperäiseen taloudenpitoon, eikä markkinakuri luo enää painetta rakenteellisiin uudistuksiin.

Mitä hyötyä Suomella on sellaisella maineella, että suostumme kaikkeen, mitä EU:ssa keksitään? Liityimme alun perin vapaiden itsenäisten valtioiden löyhään liittoon. Nyt meitä ollaan sulauttamassa EU-liittovaltioon. Aikoinaan meitä johdettiin Tukholmasta, sitten Pietarista nyt yhä enemmän Brysselistä. Todellinen itsenäisyys kesti vain 100 vuotta?

Uusimmat

Fingerpori

comic