Mielipiteet

Alkoholimittari olisi hyvä joululahja

Alkometri käy vaikka lahjaksi.

Saimme lukea lehdestä (FL 8.9.), että Kanta-Hämeessä on eniten rattijuoppoja. Paikkakuntien kärjessä mainittiin ensimmäisenä Forssa. Menkää nyt hyvät forssalaiset kauppaan ja ostakaa kaikille läheisille ajokortin omistajille alkoholimittari. Se olisi tärkeä ja hyödyllinen joululahja. Tietenkin sen voi ostaa vaikka heti ja antaessaan sanoa, että se on joululahja sinulle, minun/meidän rakkaimmalle ystävällemme.

Kaikki tiedämme, että viinan takia sattuu maanteillämme monenlaisia asioita, joiden seurauksena moni kuolee ja vielä useampi vammautuu parantumattomasti ja tuhansille omaisille jää suru loppuiäkseen. Kukaan ei halua tuollaisia murheita muistella koko ikäänsä. Siksi meidän jokaisen pitää tehdä kaikkemme kännissä ajon hillitsemiseksi.

Ensimmäiseksi tulee mieleen kysymys, tarvitaanko sitä saunaolutta tai muuta alkoholipitoista juomaa aina saunoessa, tai saunan jälkeen. Viileä vesi, mehu, tai limpsa tekee saunoessa myös hyvän olon. Eikä yksi olut vielä paha ole, mutta kun sitä juodaan toinen ja kolmas, sitten tarvitaankin jo lisäksi väkevää, että tulisi vielä parempi olo.

Mitäs sitten tehdään? Seuraavista juomista ei vielä velat muutu saataviksi, mutta joku läheinen (usein puoliso) ei osaa punnita sanojaan, vaan lausuu sanan, jonka voi tulkita toiseksi, mitä sanoja on tarkoittanut. Siinä sitä onkin syytä lähteä hakemaan lisää juomaa tai tapaamaan jotain kaveria selvittääkseen, mitä hänelle kuuluu.

Kun asiat ovat menneet tuohon jamaan, täytyy olla alkoholipitoisuusmittari helposti saatavissa, että lähtijä voisi itse mittaamalla todeta ajokuntonsa. Jos hänelle ei mittaaminen tule mieleen, pitäisi jonkun läsnäolijan se mittari hänelle ojentaa.

Jonkun huumeen kyseessä ollessa, ei mittaaminen auta, vaan silloin tarvitaan vielä enemmän kaikkien läsnäolijoiden harkintakykyä. Olettaminen, että ei kai ne poliisit juuri nyt ole siellä tien päällä, taikka enhän minä nyt kännissä ole, on väärin. Jos tuollaiseen luulemiseen aiotaan luottaa, niin silloin ne poliisit varmasti on puhalluttamassa, taikka tapahtuu jotain muuta kamalaa, jota saa katua koko loppuelämänsä.

Erkki Kaakinen

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic