Mielipiteet

Alkolukko asennettava joka autoon – Kännipäisten kolarointi tulee ajonestolaitetta paljon kalliimmaksi

Alkolukko estäisi humalaisen ajelut. Kuva: Toni Rasinkangas
Alkolukko estäisi humalaisen ajelut. Kuva: Toni Rasinkangas

Kännissä ajaneiden otsikot Forssan Lehdessä ja muissa tiedotusvälineissä ovat siinä määrin lisääntyneet, että maan hallitus voisi määrätä alkolukot pakolliseksi kaikkiin autoihin.

Sunnuntain lehdessä otsikot; – Rattijuoppo kaatoi autonsa Tammelassa, – Kuljettaja puhalsi yli 2 promillea Autokeitaalla ja maanantain lehdessä – Mies ajeli humalassa Loimaalla. Siis kolme otsikkoa kahdesssa päivässä, on niin paljon, että kyllä jotain on pakko tehdä.

Hyssyttely ja sanominen, älä aja kun otat, ei tehoa nykyaikaisiin kovapäihin. Tosin alkolukko ei varmaankaan estä auton käynnistämistä huumausaineiden vaikutuksen alaisena. Ainakin nuo kolme tapausta olisi jäänyt ajamatta, jos autossa olisi käynnistämisen estävä vempain.

Nyt tietysti joku sanoo, että alkolukko tulee autonomistajille liian kalliiksi kaikissa autoissa. Varma vastaus on, että kännipäisten kolarointi vasta kallista on. Moni turha kuolema ja moni turha pysyvästi vammautuminen maksaa paljon ja nostaa liikennevakuutusten ja kaskovakutusten hintoja, joita kaikki selvätkin autoilijat joutuvat vakuutuksistaan maksamaan.

Käynnistämisen estävien alkolukkojen asennuksen valvonta tapahtuisi aina auton katsastuksen yhteydessä. Tienpäällä sitä valvoisivat poliisit autojen ja kuljettajien kuntoa tarkastaessaan. Alkolukkojen asennuksen hyödyt näkyisivät tilastoissa heti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic