Mielipiteet

Alpo Suhosen kulttuurikäsityksestä

Kulttuuri ei ole perittyä, siis geneettistä, vaan opittua ja opetettua, kirjoittaa Alpo Suhonen kolumnissaan (FL 16.10.). Vain hetki aiemmin tiede osoitti jälleen kerran, kaksoistutkimuksia käyttäen, kuinka erilaiseen ympäristöön siirretyt kaksoset ovat edelleen kuin samasta muotista tehtyjä, riippumatta uudesta kasvuympäristöstä ja koulutuksesta. He kun ovat samojen geenien tuotetta.

Sen sijaan heille voidaan opettaa ja kasvattaa sellaisia taitoja, jotka ovat sepitteellisen identiteetin tuotosta ja jostakin tulee lääkäri ja toisesta jääkiekkoa pelaava teatraalisen viihteen tuottaja. Asuinympäristön kohdalla kyse on sepitteellisestä identiteetistä myös kulttuurinamme. Sitä ovat kunnan vaakunat, maakuntalaulut ja valtioiden liput, symbolit, kirjallisuus ja mediamme, joista erotumme samalla oppien isänmaamme ja äidinkielemme, tärkeimpänä kuitenkin kielemme, tunnesanamme, joilla viestitämme ja ajattelemme, näemme osan unistammekin. Ei kaikkia toki unistamme. Tämän havaitsemiseen vaadittiin Freud, mutta jotain jäi hänen oppilailleenkin löydettävää. Geenit ja perimä kun olivat tuolloin vierasta kieltä ja luonnontieteet lapsen kengissä. No ei ole enää.

Hupsut narratiiviset kertomukset ja viihde erotetaan vakavasti otettavasta tieteestämme, jossa luonnontieteet ja uusi teknologia, keinotekoisena pitämämme äly avustavat myös kulttuuritutkimuksessa ihmistieteilijöitämme. Se on nyt välttämätöntä selvitäksemme niistä haasteita, joita väärät ja luonnosta irtautuneet toimintamallimme ovat ilmastollemme aiheuttaneet.

Sisäsyntyinen identiteettimme alueelliseen, spatiaaliseen ympäristöön juurtuen, on eri asia kuin sepitteellinen ja Suhosen kuvaama kulttuurimme. Emme me tietenkään vanhempiamme valinneet, kieltämme ja kulttuuria. Tie se meidät valitsi, emme me tietämme valinneet. Toinen kertomus on tiedettä, vakavasti otettava ja toinen viihdettä, pinnallinen ja sepitteellinen. Kirjallisuutta ammatikseen harrastava kirjastonhoitaja Kononen käyttää jälkimmäistä Suhosta taitavammin. Kirjallisuus kun on juuri sepitteellisen taiteen tai viihteen luomus ja sellaisena erityisen arvokasta. Se on tehnyt meistä lajina muista nisäkkäistä poikkeavan. Verbaalinen oppiminen ja sen tallentaminen, oman aikamme sähköinen kieli, on ja off kielemme avasi pandoran lippaan globaalina kielenämme.

Se on jo lähellä luonnon omaa geneettistä perimääkin. Luonto kun käyttää lintujen tapaan suunnistaessaan ja eksymättä kieltä, joka on meille edelleen tuntematon, heikosti hallittu mutta varmasti nerokas.

Elämäntapamme on tätä kautta muuttunut yhden sukupolven aikana enemmän kuin tuhansien vuosien aikana yhteensä. Tämäkin kirjoitus jatkaa matkaa miljoonille lukijoille Forssan Lehden lukijoitten ohella. Niinpä Suhonen viestittää vain omille lukijoilleen ja minä omilleni. Heille voi lopuksi avata Suhosen tärkeimmän propagandistisen viestin kertoen, kuinka Erdogan Turkista, Trump Yhdysvalloista miljardöörinä ja suurvallan presidenttinä sekä Jussi Halla-aho Suomesta edustavat samaa forssalaista elämänmenoa ja heitä on syytä varoa. Siinä forssalainen jääkiekon ja teatraalisen viihteen edustaja on avannut ihmiskäsityksensä ja samalla kulttuuriset juurensa sekä kertomuksen poliittisesti tarkoituksenmukaisen viestinsä, ihmisyyden pimeän puolen. Poistanut aseestaan varmistimen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic