Mielipiteet

Aluesairaalat alas, rahat firmoille

Sipilän hallituksen terveyspolitiikka on ollut sekavampaa kuin minkään hallituksen koskaan maamme historiassa. Kokoomus on ajanut puhtaasti yksityisen terveydenhuollon suuryritysten etua, ja Keskusta on rakentanut kompuroiden maakuntamallia. Se miten kansalaisten terveyspalvelut toimivat, on tässä väännössä jäänyt toissijaiseksi.

Viimeisin esimerkki tästä on eduskunnalle juuri annettu lakiesitys, jolla halutaan siirtää leikkauksia nykyistä enemmän yksityisiin sairaaloihin. Lääkärit siirtyisivät tietenkin myös niihin, ja julkiset sairaalat joutuisivat vaikeuksiin.

Vuosi sitten säädettiin lainmuutos ja annettiin asetus, jolla nukutuksessa tapahtuvat leikkaukset keskitetään niihin sairaaloihin, joissa on ns. ympärivuorokautinen yhteispäivystys. Se tarkoittaa useiden lääketieteen erikoisalojen päivystystä 24 tuntia vuorokaudessa.

Samalla määriteltiin, että tällainen päivystys voi olla vain keskussairaaloissa tai viiden yliopistosairaalan sairaanhoitopiirin kyseessä ollen myös niiden suurimmissa aluesairaaloissa. Nämä ratkaisut yhdessä sulkivat nukutusleikkausten tekemisen mm. Rauman, Forssan ja Kouvolan sairaaloissa. Sama päätös koski myös julkisella rahalla ostopalveluna tehtäviä leikkauksia yksityisissä sairaaloissa. Julkiset sairaalat menivät ”kiltisti ruotuun” ja lopettivat nukutusta vaativat leikkaukset, mutta yksityiset jatkoivat edelleen niiden tekemistä ja käynnistivät valtavan painostuksen hallitusta kohtaan. Vaadittiin tämän asetuksen muuttamista. Kokoomus erityisesti oli tämän vaatimuksen tukena.

Nyt ollaan niin pitkällä, että asiaa koskeva muutos on annettu eduskunnalle. Se on muotoiltu siten, että jos leikkaava sairaala sijaitsee alle 30 minuutin matkan päässä keskussairaalasta, voidaan sairaalassa tehdä nukutusleikkauksia, vaikka siellä ei olisi ympärivuorokautista yhteispäivystystä. Jos jotain menee pieleen, saadaan potilas alle puolessa tunnissa päivystävään julkiseen sairaalaan. Käytännössä tämä muutos hyödyttää vain suurten terveysfirmojen isoihin kaupunkeihin rakentamia yksityisiä leikkaussaleja. Julkiset aluesairaalat jäisivät tämän muutoksen ulkopuolelle.

Pitkän työurani aikana en ole aikaisemmin nähnyt näin räikeästi yksityistä sektoria hyödyttävää lakimuutosta. Missä maassa me oikein elämme?

Aki Lindenerikoislääkäri ja valtiotieteen maisteri

Uusimmat

Fingerpori

comic