Mielipiteet

Aluevaalien haasteeksi hoito-, hoiva- ja sosiaalisen velan purkaminen

Kuva: Soile Toivonen / HäSa
Kuva: Soile Toivonen / HäSa

Hoito-, hoiva- ja sosiaalinen velka kasvaa yhteiskunnassamme. Olemme lisäksi taas vaikeutuvassa koronakriisissä. Tehohoidon paikat ovat tiukalla. Tehohoidossa olisi oltava samalla reserviä mm. mahdollisten suurten onnettomuuksien varalta. Kaksi vuotta jatkunut koronakriisi on vaatinut sairaanhoidon, terveydenhuollon ja pelastuspalvelun henkilöstöltä uskomatonta venymistä ja oman terveytensä riskeeraamista työssään. Se näyttää vaativan sitä edelleen.

Huonontuva covid-tilanne lisää haasteita asukkaille, sote-henkilöstölle, maakunnan poliitikoille kuten valtion vastuullisille päättäjille. Maakunnan poliittiset päättäjät voivat huolehtia, että maakuntamme saa riittävän rahoituksen valtiolta aloittavalle hyvinvointialueellemme; se on alustavasti noin 650 miljoonaa euroa. Se saisi olla suurempikin, koska Kanta-Hämeessä on pitkään alibudjetoitu sote-palveluja ja hoidettu ne monia sairaanhoitopiirejä edullisemmin.

Katselin sairaanhoitopiirin johtajalääkärin Sally Leskisen viikkoinfon verkosta suorana. Monien lomat palavat ehkä jouluksi ja vuodenvaihteeksi vaikeutuneen korona-kriisin takia. Kriisi asettaa vaikeusasteita ja uusia haasteita hyvinvointialueiden tammivaaleihin 2022. Me asukkaat voimme ottaa rokotteet, voimme käyttää maskeja, voimme pestä käsiä ja välttää turhia riskejä.

Korona-kriisi on kasvattanut yhteiskunnassamme hoito-, hoiva- ja sosiaalista velkaa. Palvelujen kehittämistä asiakaslähtöisemmäksi tarvitsemme koko maakunnassa lisää työtä ja innovaatioita. Professori Heikki Hiilamo (2021) on jäsennellyt, miten kriisi on vaikuttanut yhteiskuntaamme. Hiilamon listauksista löytyy tärkeitä tehtäviä aloittavalle hyvinvointialueellemme. Kuinkahan väliaikainen valmisteluelin (VATE) on pohtinut hoito- ja hoivavelan sisältöjä?

Kanta-Hämeessä on kolme seutukuntaa. Forssan seudulle, Hämeenlinnan seudulle ja Riihimäen seudulle saa toimivat hyvinvointi/sotekeskukset. Forssan ja Riihimäen seudulla ollaan jo pitkällä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integroinneissa. Hämeenlinnan seudulla se toteutuu myös napakasti. Assi-sairaala aloittaa toiminnan 2026.

Uusimmat

Fingerpori

comic