Mielipiteet

Aluevaalit ovat palkansaajalle tärkeät vaalit

Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Puhuessani aluevaaleista Hämeessä olen kohdannut tietämättömyyttä ja pohdiskelua, että mitkä ihmeen aluevaalit. Samoin myös aluehallinto käsitteenä on herättänyt kysymyksiä. Mikä ihmeen hallintohimmeli? Tuleeko joku iso sote-talo vai mitä tämä tarkoittaa? Niin ei tule käymään, vaan palvelupisteet säilyvät ja näitä kaikkia hallinnoi jatkossa aluehallinto, eivätkä kunnat ja ylikunnalliset sairaanhoitopiirit. Onkin syytä avata vähän näitä aluevaaleja, jotka ovat meille historian ensimmäiset.

Tätä uudistusta on valmisteltu ainakin kymmenen vuotta ja sitä ennen oli parashanke, joka myös kuivui kokoon mittavien valmistelujen jälkeen. Edellinen hallitus törmäsi perustuslakiin yksityistämisen vimmoissaan sote-valmisteluissaan. Eli siis melkoinen maraton saatiin päätökseen 23.6. eduskunnan hyväksyessä tämän paketin.

Alan olla vakuuttunut siitä, että nyt on uudistuksen aika ja tällä pelastetaan julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto.

Aluevaalit pidetään 23.1.2022 ja virallinen kampanja-aika on jo alkanut. Ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä on 14.12.2021. Ehdokasnumerot saadaan 23.12.2021. Vaalien ennakkoäänestys alkaa 12.1.2022. Jatkossa aluevaalit ovat kuntavaalien yhteydessä. Vaaleissa valitaan aluevaltuusto eli hyvinvointialueen korkein päättävin elin. Aluevaltuusto vastaa hyvinvointialueen toiminnasta, hallinnosta ja taloudesta.

Sote-uudistusta voi pitää suurena muutoksena, jota suurempaa ei ihan heti tule mieleen ja joka vaikuttaa niin kuntiin kuin kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuteen. Mainitsin tuossa aikaisemmin sote-talon, jossa kuvaannollisesti palvelut ovat saman katon alla. Hyvää ennen kaikkea on se, että rajapinta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä poistuu ollessamme saman katon alla. Myös tietoturva helpottuu samalla.

Sote-uudistus merkitsee myös meille palkansaajille paljon. Auttaa, että saamme laadukkaat palvelut sekä yhdenvertaista palvelua. Kustannustehokkuus saman hallinnon alla myös kasvaa palveluiden sujuvuuden ja päällekkäisyyksien poistumisen myötä. Näin myös saamme sosiaaliturvan kestävyydelle vakautta. SAK:n näkökulmasta sisältö on kohtuullisen hyvä.

Puhutaan paljon tietyillä tahoilla velasta ja miten velat jäävät tulevien sukupolvien maksettaviksi. Tässä voidaan sanoa, että ollaan tekemässä uudistusta, jottei jäisi hoitovelkaa tulevaisuuden sukupolvien maksettavaksi. On siis tärkeää, että näissä vaaleissa aluehallintoon äänestetään myös palkansaajien ehdokkaita ensimmäisiin aluevaltuustoihin ja saataisiin osaavat ja työntekijäjärjestöjen kanssa yhteistyöhalukkaat valtuutetut.

Uusimmat

Fingerpori

comic