Mielipiteet

Aluevaalit ovat tärkeät – Julkiset toimijat täydentävät yksityisillä palveluilla omaa tarjontaansa aina, kun se on tarkoituksenmukaista

Aluevaaleissa haetaan päättäjiä ratkomaan mm. sote-palvelujen kohtaloa. Kuva: Soile Toivonen / HäSa
Aluevaaleissa haetaan päättäjiä ratkomaan mm. sote-palvelujen kohtaloa. Kuva: Soile Toivonen / HäSa

Alueilla päätetään noin 21 miljardin euron potista veronmaksajien rahoja. Sillä todellakin on väliä, kuka niistä on päättämässä.

Onko niistä päättämässä ihmiset, jotka uskovat terveyden- ja sosiaalihuollon olevan julkisen vallan tuottamaa vai yksityisten ja osittain ulkomaalaisten omistamien yhtiöiden vallassa? Kokoomuksen mallissa halutaan satsata palveluseteleihin ja yksityisen hoidon Kela-korvauksiin, joilla taattaisiin hoitoonpääsy. Näyttää siltä, että kokoomus haluaa estää sote-uudistuksen eduskunnan päättämässä muodossa ja palata vanhaan lempilapseensa valinnanvapauteen.

Nyt kun yksityissektoria uhkaa kutistuminen, niin kokoomus on kovasti huolissaan Kela-korvauksista pienituloisten puolesta. Eivät pienituloiset käytä yksityissektorin palveluja, koska heillä ei ole siihen varaa, ja hyvätuloiset käyttävät niitä joka tapauksessa, koska heillä on siihen varaa. Rinnakkaisjärjestelmien ylläpitäminen vie resursseja, jotka voitaisiin ohjata parantamaan julkisen sektorin palveluja.

Nykyisinkin kansalaiset voivat käyttää yksityisiä palveluja ja julkiset toimijat täydentävät niillä omaa palvelutarjontaansa aina, kun se on tarkoituksenmukaista. Ja näin tulee olemaan uudistuksen jälkeenkin.

Julkisten palvelujen kehittäminen edellyttää päättäjiä, jotka uskovat niihin. Siksi kannattaa äänestää niitä puolueita ja ehdokkaita, jotka näin tekevät.

Uusimmat

Fingerpori

comic