Mielipiteet

Aluevaltuutetut tulevat paljon vaalijoiksi – Aluevaaleissa äänestäminen on tärkeää

Ennakkoäänestystä Forssan Prismassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ennakkoäänestystä Forssan Prismassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hämeenlinnan naisliittolaiset ovat järjestäneet muiden naisjärjestöjen kanssa usein vaalien edellä vaalipaneelin, jossa eri puolueiden naisehdokkaat ovat vastanneet ajankohtaisiin kysymyksiin.

Myös aluevaalien edellä se oli tarkoitus järjestää. Oli varattu Wetterhoffin Wanha kutomo, ammattitaitoinen haastattelija ja saatu jäsenistöltä kysymyksiä. Toisin kävi. Korona esti tämän, kuten monen muunkin tilaisuuden.

Mutta ei itse äänestämistä, mikä on jokaisen oikeus ja velvollisuus.

Vaikeutena on nyt vain vaalit, jollaisia ei koskaan ole ollut. Kokemusta aikaisemmasta ei ole. Saatat myös miettiä, ketä äänestää. Tämä onkin vaikeaa, sillä Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on ehdolla 476 ehdokasta, joista 59 valitaan aluevaltuustoon.

Jos et vielä tiedä, ota selvää. Tietoa on saatavissa ylen määrin. Lehdissä on kirjoiteltu jo viikkoja vaaleista ja Ylessä käyty ja käydään vaalikeskusteluja. On mainoksia, sosiaalinen media ja lähipiiri, jonka kanssa vaihtaa mielipiteitä. On myös vaalikoneet, joiden 20 väitteeseen voit ottaa kantaa ja löytää sopivan tai sopivia äänestettäviä.

Sote-uudistuksen tavoitteena on edistää alueesi ja omaa hyvinvointia ja terveyttä. Sen sisältö rakennetaan Kanta-Hämeessä. Niinpä valitulta vaaditaan, että hän ymmärtää sosiaali-, terveys- ja pelastusalan toimivuuden merkityksen kansalaisille, on yhteistyökykyinen ja ymmärtää kokonaisuuksia.

Hän on moraalisesti valveutunut; onhan hänen päätettävä, miten paljon rahaa käytetään esimerkiksi lastensuojeluun, ikäihmisten palveluihin, pelastustoimeen, erikoissairaanhoitoon ja kasvaneiden terveyserojen umpeen kuromiseen. Hän hyödyntää julkisten palveluiden digitalisaation mahdollisuudet, mutta auttaa myös digitaidottomia järjestämällä heille palvelut perinteisinä lähipalveluina, puhelinasiointina tai digitukena. Hän huolehtii myös, että hyvinvointialueen asukas saa tärkeät yhteystiedot sekä tiedot uusista ja/tai muuttuvista palveluista helposti muualtakin kuin verkosta, esimerkiksi kirjallisesti ja säännöllisesti kotiin jaettuna. Hyvä valittu turvaa perheväkivallan kohteille palvelut koko Kanta-Hämeen alueella ja huolehtii, että turvakotipaikkoja on riittävästi. Hän pitää myös huolen, että erityisosaamista vaativat, järjestölähtöiset palvelut pysyvät palveluverkossa.

Siis paljon vaatimuksia, mutta tulevathan valitut paljon vaalijoiksi.

Aluevaalit ja niissä äänestäminen on tärkeää; onhan kyse keskeisistä arkipäivän toiminnoista. Pidä siis huolta, etteivät nämä vaalit ole kansanvallan pohjanoteeraus.

Uusimmat

Fingerpori

comic