Mielipiteet

Amerikan aasit ja elefantit

Mistä ovat peräisin amerikkalaisten puolueiden hassut symbolit? Demokraattien aasi (Jackass) oli alunperin presidentti Andrew Jacksonin pilkkanimi vuoden 1828 vaaleissa ja republikaanien elefantin keksi pilapiirtäjä Thomas Nast 1870-luvulla.

Republikaanien tärkeimpiä ryhmiä ovat kristillinen oikeisto, libertaarit, uuskonservatiivit ja maltillinen siipi. Puolue uskoo Amerikan oikeuteen ja kykyyn toimia muiden maiden kannoista piittaamatta ja suhtautuu torjuvasti kansainvälisiin sopimuksiin ja yhteisöihin.

Republikaanit vastustavat kaikkea yritysten sääntelyä, kasvihuonekaasupäästöjen rajoituksia, minimipalkkojen nostoa ja ammattiliittoja. Puolue kannattaa ylikansallisten yritysten sääntelemätöntä vapaakauppaa, vähättelee ilmastonmuutosta ja kieltää ihmisen toiminnan sen syynä. He vaativat tiukempia rangaistuksia, rajoittamatonta aseenkanto-oikeutta ja kuolemanrangaistusta sekä vastustavat julkisia terveyspalveluja, abortteja ja homojen avioliitto-oikeutta.

Demokraatit jakautuvat kongressissa kolmeen ryhmään, joista Progressive Caucus (sosialidemokraatit) ja New Democratic Coalition (maltilliset) ovat lähes tasaväkisiä, mutta Blue Dog Coalition (oikeistosiipi) on niitä merkittävästi pienempi.

Puolue on kääntynyt Bernard ”Bernie” Sandersin inspiroimana demokraattisen sosialismin suuntaan. Council of Economic Advisersin mukaan sosialismi tekee nyt laajemminkin paluuta yhdysvaltojen politiikkaan; sosialisteiksi julistautuneiden henkilöiden kannatus kasvaa erityisesti nuorten keskuudessa.

Näin otsikoitiin vielä keväällä: ”Sosialismi nousee Yhdysvalloissa – Bernie Sandersilla on mahdollisuus päästä Valkoiseen taloon. Hänen suurin esteensä on demokraattinen puolue” (Demokraatti.fi 12.3.2020). Este oli liian korkea. Nousu tyssäsi esivaaleihin.

Wikileaksin ja Politico-lehden vuoden 2016 paljastusten mukaan puolueen johto suosi edellisissä vaaleissa Hillary Clintonia ja ohjasi varoja lähinnä hänen kampanjaansa. Ilman näitä likaisia temppuja Sanders olisi saattanut voittaa Trumpin. Vaikuttivatko esivaaleissa nytkin samat voimat?

”Yhdysvalloissa demokraattipuolueen tuleva presidenttiehdokas Joe Biden lupasi aikanaan tekevänsä varapresidenttiehdokasvalintansa heinäkuun loppuun mennessä. Nyt ollaan kuitenkin jo elokuun puolella, eikä Bidenin valinnasta ole vieläkään tietoa.” (Demokraatti.fi 5.8.2020).

Onko Sandersilla edelleen mahdollisuus vaikuttaa varapresidentin valintaan? Hän joka tapauksessa nosti demokraattisen sosialismin vahvasti puolueen agendalle ja vaikuttaa siten myös Joseph ”Joe” Bidenin politiikkaan USA:n tulevana presidenttinä. Mahdollisena varapresidenttinä Elizabeth Warren olisi lähempänä Sandersia kuin Kamala Harris ja juuri siksi osasta äänestäjiä kamalampi vaihtoehto kuin Kamala, mutta kuinka suuresta osasta?

Kamalinta olisi, jos presidenttinä jatkaisi Donald Trump, jota hänen veljen tytär Mary L. Trump luonnehtii jatkuvaa oman egon vahvistusta tarvitsevaksi sosiopaatiksi. Oikea median ja uuden MV-lehden lukijoille hän on kuitenkin Jumalan lähettämä valkoisen juutalais-kristillisen lännen pelastaja; vaihtoehtoinen ”totuus kiihottaa”. Aatteen apostoli Steve Bannon häärii nyt myös Euroopan ja ehkä Suomenkin kulisseissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti