Mielipiteet

Ammutaanko tykillä hyttystä? Suomessako pitäisi ryhtyä äärimmäisiin ilmastotoimiin, vaikka olemme oman leiviskämme hyvin hoitaneet

Suomalainen metsä on kirjoittajan mukaan maailman parhaiten hoidettu. Kuva: Arttu Laitala
Suomalainen metsä on kirjoittajan mukaan maailman parhaiten hoidettu. Kuva: Arttu Laitala

Elokapina vaatii, että Suomeen olisi julistettava ilmasto- ja ympäristöhätätila.

Onko Suomi se maa, joka on niin valtavan katastrofin edessä, että meidän on ryhdyttävä näin äärimmäisiin toimiin?

Maailman väkiluku on ylittänyt aikaa sitten sen rajan, jonka maapallo kestää ja tilanne vain pahenee. Kiinassa jatketaan vanhaan malliin hiilen kaivamista ja tekeillä on satoja uusia hiilivoimaloita. Myöskään Venäjällä ja Puolassa ei ole merkkiäkään hiilen käytön lopettamisesta. Rikas Norja ei aiokaan lopettaa öljyn poraamista, kuten eivät muutkaan öljymaat.

Esimerkiksi Hollanti on aikaa sitten tuhonnut kaikki luonnonmetsänsä ja maatalous on 10 kertaa intensiivisempää, kuin Suomessa. Tuotetaan myös kukkia, joka lennätetään ympäri maailmaa. Karjaa on Uudenmaan kokoisella alueella enemmän kuin koko Suomessa. Eikä sekään aio luopua niistä mistään.

Brasiliassa tuhotaan sademetsiä järkyttävällä vauhdilla karjan laitumiksi ja soijan ja palmuöljyn tuottamiseen. Maailmalla viljellään riisiä, viljaa ja puuvillaa, jota myrkytetään edelleen jopa DDT:llä, muista myrkyistä puhumattakaan. Eroosio vaivaa USA:n yksipuolisia jättiläispeltoja ja vesipula tuhoaa maata Afrikassa. Rikkaiden maiden turhat kemikaalien ja lääkkeiden jäämät myrkyttävät merien eläimiä. Venäjän ikijää sulaa eikä siellä ole koskaan piitattu metsin, eikä maaperän hoidosta. Ym.

Ja meidänkö on ryhdyttävä äärimmäisiin toimiin, jossa metsät ovat maailman parhaiten hoidettuja ja kasvavat kohisten, maatalous erittäin ekologista pienten satojen ja pinta-alojen sekä pitkän talvenkin ansiosta? Kaivokset ja tehtaat maailman huippuluokkaa. Asukastiheys äärimmäisen harva. Maailman mitassa huippuluokkaa kaikki.

Miksi jotkut piirit manipuloivat ja tuottavat uutisia maamme jostakin ympäristökatastrofista ja jonka jotkut alttiit yksilöt ottavat tosissaan? Miksi jotkut suuret tiedotusvälineetkin vain ruokkivat näitä ennakkoluuloja ja esittävät ainoastaan negatiivisia näkökulmia Suomen luonnosta, ikään kuin se olisi joku äärimmäisen surkea esimerkki.

Uusimmat

Fingerpori

comic