Mielipiteet

Anderssonin ”elvytysseteli”

Opetusministeri, Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson esitti vappupuheessaan yhtenä elvytyskeinona koronakriisin aiheuttamaan taantumaan, ”että kaikille suomalaisille jaetaan esimerkiksi sadan euron “elvytysseteli”, joka olisi käytettävissä kulttuuri- ja palvelualoilla, kuten kivijalkakaupoissa, keikkapaikoilla, ravintoloissa ja parturi-kampaamoissa. ”

Ehdotukseen perehtymätön ja klikkiotsikoihin, joita iltapäivälehtien timohaapalat tarjoilevat, maailmankuvansa perustava somekansa riemastui. On hämmästyttävää, miten monipuolisesti suomenkielellä voi mollata itse esitystä ja sen tekijää. Tähän joukkoon liittyi myös paikallinen kansanedustajamme (FL 3.5.) arvostelemalla ”vihervasemmistohallitusta” lentelevistä vappusatasista.

Myönteisiä näkemyksiä aloitteesta ovat esittäneet mm. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki, jotka eivät varmasti jaa samaa maailmankatsomusta ajatuksen esittäjän kanssa, mutta ymmärtävät yritysten ahdingon näissä kriisiolosuhteissa. He ilmeisesti ovat perehtyneet aloitteeseen ja näkevät, että se olisi tässä tilanteessa järkevä ja toteuttamiskelpoinen.

Mitä Anderssonin aloite sisältää ja miten se toimeenpannaan?

Esitys on itse asiassa yritystuki, jota yritykset tulevat tarvitsemaan kriisiä purettaessa ja on tärkeää, että tuet kohdistuvat niitä tarvitseville. Tämän tuen suunniteltu ajankohta olisi silloin, kun nykyisiä rajoituksia ollaan purkamassa ja tuen määrä enimmillään olisi noin 550 milj. euroa, mikäli ”elvytysseteli” jaetaan jokaiselle suomalaiselle.

Nykyisiin koronakriisin suoriin yritystukiin on myönnetty varoja jo 1,45 miljardia euroa ja tukea tullaan vielä tarvitsemaan lisää. On tärkeää, että tuet kohdistuvat oikeisiin kohteisiin, nyt näin ei ole tapahtunut ja tätä on arvostellut myös aloitteen tekijä. Tällä ”elvytyssetelillä” jokainen voi itse kohdentaa tuen sille yritykselle jonka kokee olevan avun tarpeessa tai ostaa tuotteita ja palvelua kohteen piiriin kuuluvasta yrityksestä oman tarpeensa mukaisesti. Tällä mallilla Lounais-Hämeeseen apua kohdentuisi noin 3,3 milj. euroa. Tämä olisi merkittävä piristysruiske alueemme yrityksille, mikäli käytämme setelimme paikallisiin yrityksiin.

Setelin voisi jakaa esim. muovikorttina, jolle on ladattu tuo satanen ja vastiketilinä voisi olla jokin valtionkonttorin tili. Tällöin jokainen kortilla tehty hankinta näkyisi tuon tilin tiliotteella ja samalla näkyisi minne ostot ovat kohdistuneet ja voisimme valvoa, että tuet kohdentuvat oikein. Kortin käyttöajan tulee olla rajallinen ja on määriteltävä yritykset tai yritysryhmät, joiden palveluiden ostamiseen kortti on oikeutettu.

Tuo satanen on pikkuraha hyvätuloiselle, mutta pienituloiselle ja vähävaraiselle se toisi tarvittavaa helpotusta arjesta selviytymiseen. Tällä mallilla tukea saisivat sekä erityisessä tuen tarpeessa olevat heikompiosaiset että yritykset. On täysin ymmärrettävää, että malli ei kelpaa Kokoomukselle, koska esittäjä on väärä ja tuesta hyötyvät heikompiosaiset ja vielä yhtä paljon kuin hyvätuloisetkin. Kokoomukselle ratkaisuna ongelmaan kuin ongelmaan on veron kevennykset ja nehän hyödyttävät eniten parempiosaisia. Tähän tilanteeseen tuo malli ei vain sovellu.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti