Mielipiteet

Änkyröinti ei vie eteenpäin – Nyt on aika antaa koko sivistys- ja tulevaisuuspalveluiden toimialan henkilöstölle työrauha

Nuorten työpaja siirtyi kesällä osaksi kaupungin työllisyyspalveluita. Työpaja hoitaa mm. ruokapalvelu- ja huonekalukuljetuksia. Pöytää kantamassa vastaava työpajaohjaaja Carita Hartikainen ja työllisyydenhoidon päällikkö Suvi Aaltonen. Kuva: Petri Ojanen
Nuorten työpaja siirtyi kesällä osaksi kaupungin työllisyyspalveluita. Työpaja hoitaa mm. ruokapalvelu- ja huonekalukuljetuksia. Pöytää kantamassa vastaava työpajaohjaaja Carita Hartikainen ja työllisyydenhoidon päällikkö Suvi Aaltonen. Kuva: Petri Ojanen

Kaupunginvaltuutettu Tapio Virtanen (vas.) kirjoitti Forssan Lehdessä (18.12) kärkevään sävyyn Forssan kaupungin sivistys- ja tulevaisuuspalveluiden toimialan organisaatiomuutoksesta, joka astui voimaan 1.kesäkuuta. Organisaatiomuutoksen myötä nuorten työpaja siirtyi työllisyyspalveluiden ja nuorisopalvelut vapaa-aikapalveluiden alaisuuteen. Organisaatiomuutoksen yksi keskeisimpiä tavoitteita oli yhdistää työllisyyteen tähtäävät palvelut ja tarjota forssalaisille nuorille entistä laadukkaampaa nuorisotyötä, joka ei jää työpajatoiminnan varjoon.

Virtanen väittää tekstissään virheellisesti, että uudessa organisaatiossa on kysymys nuorisotoimen alasajosta. Organisaatiomuutoksen myötä Nuorten työpajan henkilökunta ja sille varattu budjettiosuus siirtyi luonnollisesti työllisyyspalveluiden alaisuuteen. Nuorisotoimen henkilökunnan määrästä tai sen budjetista ei siis missään vaiheessa ole leikattu, vaan nuorisotyön käytössä on edelleen kolme vakituista työntekijää, aivan kuten ennenkin. Opettajana seuraan jatkuvasti lasten ja nuorten arkea ja tiedän, kuinka tärkeä rooli nuorisotyöllä on heidän elämässään. Mistään “alasajosta” ei siis ole kysymys.

Olen myös hämmentynyt siitä, kuinka järkähtämättömänä kaupungin entinen virkamies Virtanen näkee kaupungin yksiköiden rajat väittäessään, että nuorisotoimi menettää operatiivista osaamistaan työpajan ja nuorisotoimen erottamisessa. Tulevaisuudessa kaupungin koko organisaation tulee olla entistä joustavampi ja dynaamisempi, eikä toimialarajoja pidä nähdä ylitsepääsemättömänä muurina, jotta ei voi ylittää. Forssan kokoisessa kaupungissa eri toimialojen ja yksiköiden tiiviimpi yhteistyö pitää nähdä valtavana voimavarana. Tulevaisuudessa esimerkiksi nuorisotoimen tarvitsemat, työpajan toteuttamat kuljetuspalvelut ovat edelleen nuorisotoimen saatavilla, vaikka palveluyksiköt sijaitsisivat hallintohimmelissä eri paikoissa kuin ennen.

Haluan myös muistuttaa Virtasta siitä, että sivistys- ja tulevaisuuslautakunta, jossa on myös kaksi vasemmistoliiton jäsentä, on hyväksynyt organisaatiomuutoksen yksimielisesti. Lisäksi asia on käsitelty myös valtuustotasolla. Purkaessaan pettymystään siitä, että ex-liikunta- ja nuorisopalvelupäällikön valtakunta ei säily muuttumana ikuisesti, tulee hän heittäneeksi lokaa myös omien puoluetovereidensa niskaan. Valtuuston kokouksessa Virtanen myös väitti työllisyyspalveluissa esiintyvän työpaikkakiusaamista erittelemättä lainkaan, mistä todellisuudessa on kysymys. Nämä ovat raskaita syytöksiä, joiden roiskiminen pahimmillaan mustaa koko toimialan maineen.

Mikään organisaatiomuutos ei ole valmis yhdessä yössä. Nyt on aika antaa koko toimialan henkilöstölle työrauha, jonka puitteissa uskon syntyvän niin työllisyyden kuin nuorisopalveluiden saralla jotakin uutta ja vaikuttavaa. Kaupungilla ei ole varaa olla menneiden toimintatapojen mausoleumi.

Uusimmat

Fingerpori

comic