Mielipiteet

Antakaa lapsille turvallinen joulu

Jokaisella meillä on lapsuuden jouluista muistomme, jotka kestävät koko elämän ajan. Lapset tarvitsevat turvallista yhdessäoloa – myös jouluna. Toivomme lasten muistavan kutkuttavan ihanan tunteen, joka joulunodotukseen ja -viettoon liittyy. Tämä onnistuu vain tarjoamalla lapsille turvalliset ja lämminhenkiset lapsuuden joulut.

Valitettavan monelle lapselle jää kannettavakseen toisenlaisia joulumuistoja. Jouluna koetut tunteet voivatkin olla avuttomuutta, pelkoa ja turvattomuutta. Usein nämä tuntemukset johtuvat vanhempien ja muiden läheisten aikuisten päihteiden käytöstä. Joulusta saattaa tulla selviytymistarina, johon liittyy väkivaltaa tai kaltoin kohtelua. Vaikka joulu on valon ja ilon juhla, niin auttavissa puhelimissa ja turvakodeissa se on vuoden ruuhkaisinta aikaa.

Toiveemme on, että lasten vanhemmat ja muut joulua yhdessä lasten kanssa viettävät aikuiset pohtisivat alkoholin käyttöään, sillä liian monen lapsen juhlatunnelma kärsii aikuisen humalan vuoksi.

Aikuisten päihteiden käytössä ratkaisevinta on se, kuinka paljon se vaikuttaa lapsen seurassa olevaan aikuiseen. On tärkeä muistaa, että lapsi kokee aikuisia paljon herkemmin pienetkin muutokset aikuisten käytöksessä. Se, mikä aikuisista tuntuu ja näyttää harmittomalta hauskalta, ei aina ole sitä lapsen silmin.

Anna lapselle raitis joulu -kampanja muistuttaa päihteidenkäytön seurauksista sekä vanhempien vastuusta lapsen turvallisen ja terveellisen juhlatunnelman järjestämisessä. Vetoamme kaikkiin aikuisiin, jotta he antaisivat lapsille raittiin joulun – juhlan, joka tarjoaa turvallista ja vastuullista seuraa. (Parhaimmillaan vanhemmat saavat taata lapselle kokonaan raittiin elämän.)

Valtakunnallinen Anna lapselle raitis joulu -kampanja järjestetään tänä vuonna 22. kerran. Kampanja muistuttaa kaikkia aikuisia päihteettömän läsnäolon tärkeydestä. Paras lahja lapselle on iloinen yhdessäolo turvallisten aikuisten seurassa.

Joulu on suurten odotusten ja tunteiden juhlaa. Toivomme sydämestämme kaikille lapsille tunteista parhaimpia: iloa, läsnäoloa ja turvallisuutta. Antti Tuiskun sanoja lainataksemme Vain Elämää -ohjelman joulujaksosta: ”Lapset jouluna on maailman siistein asia”.

Uusimmat

Fingerpori

comic