Mielipiteet

Antakaa lasten ja nuorten harrastaa! Harrastus- ja vapaa-ajan toiminnan rajoittaminen vaarantaa hyvinvoinnin

Kuva Feeniks Basketin koripalloharjoituksista syyskuussa. Kuva: Tapio Tuomela
Kuva Feeniks Basketin koripalloharjoituksista syyskuussa. Kuva: Tapio Tuomela

Seutukuntamme on jälleen vaikeiden päätösten edessä Kanta-Hämeen pandemiaryhmän tiukentaessa suosituksiaan sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksen perusteella. Uudet suositukset ohjaavat Kanta-Hämeen kuntia keskeyttämään lasten ja nuorten sisätiloissa tapahtuvan harrastustoiminnan. Tiukentuneet suositukset perustuvat ymmärtääkseni koronavirusvariantin uhkaan, eivät vallitsevaan tilanteeseen, jossa terveydenhuollon kantokyky on tällä hetkellä vähintään kohtuullinen ellei jopa hyvä.

THL:n julkaiseman tiedon mukaan lapset tartuttavat virusta eteenpäin vähemmän kuin aikuiset eivätkä sairastu aikuisia helpommin koronavirusinfektioon. Esimerkiksi Taysin tilastointi oman alueensa lasten ja nuorten tartunnoista ajalta 08 – 12/2020 ikäryhmästä 0–9 vuotta kertoo, että tartuntoja on ollut 74 kappaletta, joissa koti on ollut yleisin tartuntapaikka (69%). Huomioitavaa on, että harrastuksissa ei ole tuona aikana todettu lainkaan tartuntoja. Tämän datan perusteella harrastustoiminnan rajoituksien sijaan on mahdollista kohdistaa rajoituksia viruksen torjunnan kannalta olennaisimpiin toimintoihin.

Suomi on sitoutunut maailman laajimmin ratifioituun kansainväliseen sopimukseen, YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen. Se on valtioita sitova ja kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia koskeva ihmisoikeussopimus. Vapaa-aika ja virkistäytyminen on yksi lapsen perusoikeuksista, joka lausutaan tässä sopimuksessa. Lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen on ottanut kantaa siihen, että ohjatut harrastukset ovat lapsille tärkeitä ja lapset ovat vapaa-ajanvieton suhteen eriarvoisessa asemassa toisiinsa ja aikuisiin. Ohjattu virkistäytyminen ja harrastustoiminta on merkittävää lapsen hyvinvoinnin ja kehittymisen kannalta. (YLE 20.1.2021)

STM asetti toukokuussa 2020 työryhmän lasten oikeuksien ja lasten ja perheiden hyvinvoinnin kartoittamiseksi sekä niiden vahvistamiseksi koronaepidemian jälkihoidossa. Työryhmän toinen raportti ilmestyi 18.1.2021 ja siinä tuodaan esille huoli siitä, että pitkittyvä koronakriisi vaikuttaa syvästi lasten ja nuorten hyvinvointiin. Vaikutukset voivat olla erittäin pitkäaikaisia.

Harrastus- ja vapaa-ajan toiminnan rajoittamisella on todellisia vaikutuksia lasten mahdollisuuksiin ylläpitää sosiaalisia suhteitaan ja heidän henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiinsa. Toivon, että viranomaisilla on rohkeutta ja viisautta tehdä päätöksiä, joissa lasten etu on aidosti huomioitu.

Uusimmat

Fingerpori

comic