Mielipiteet

Arkiliikunta on lääkettä

Puolen tunnin pyörälenkki neljästi viikossa on hyvä keino torjua liikkumattomuutta. Kuva: Mikko Makkonen
Puolen tunnin pyörälenkki neljästi viikossa on hyvä keino torjua liikkumattomuutta. Kuva: Mikko Makkonen

Arvostettu Scientific Reports tiedelehti julkaisi suomalaisen niinkutsutun seurantatutkimuksen koskien noin 70 000 suomalaisen osallistumisesta FINNRISKI-aineiston myötä ja avulla muunmuassa liikunnan vaikutuksesta SAV-oireeseen ja siihen sairastumiseen.

SAV on lukinkalvonalainen aivoverenvuoto joka on aivoverenkiertohäiriöistä tappavin. Noin puolet SAV`iin sairastuneista menehtyy noin kuukauden sisällä jonka vuoksi maailmalla on etsitty sairaudelle alistavia tekijöitä kuumeisesti.

Riskitekijöitä ovat liikkumattomuus, korkea verenpaine sekä tupakointi joka on lääkäri Joni Lindbohmin mukaan suurin SAV-sairauden aiheuttaja tupakoinnin lopettamisen ollessa ensisijainen ja tärkein hoitomuoto.

Arkiliikunta neljänä päivänä viikossa noin puolen tunnin mittaisina kevyinä hikilenkkeinä joko kävellen taikka pyöräillen laskee SAV-riskiä sairastumisineen noin 20 prosenttia iästä ja sukupuolesta riippumatta Joni Lindbohm`in mukaan.

Sydän- ja verenkiertosairauksien ennaltaehkäisemisen lisäksi liikunnalla on aikaisemmin todettu olevan kiistattomia merkittäviä etuja liikunta- ja tukielinten sairauksien ennaltaehkäisyissä ja hoidoissa.

Amerikkalainen liikuntaguru Cooper julkisti jo 2000 ( Millenium ) luvun taitteessa tutkimuksensa missä hän toteaa mm seuraavasti; ”jokainen liikuntaan satsattu taala tuo kuusi taalaa voittoa pitkällä tähtäimellä tarkasteltuna säästyneinä terveydenhoitokuluina.” ( Lähteet: erinäiset tieteislehdet, Iltalehti 26.6.2019 ).

Uusimmat

Fingerpori

comic