Mielipiteet

Arvoa pohjoismaiselle yhteistyölle

Hämmästelin suuresti Erkki Virtasen kolumnia (Forssan Lehti 11.7.). Siinä hän onnistui muutamassa virkkeessä sekä kyseenalaistamaan pohjoismaista yhteistyötä että käytännössä myös tasa-arvotyötä. Ymmärrän tietysti, että hän kolumnistina haluaa viihdyttää lukijoita, mutta joku raja kuitenkin millaiseen populismiin sortuu.

Pohjoismainen yhteistyö on Suomelle mahdollisuus. Olisi suorastaan tyhmää olla hyödyntämättä sitä mahdollisuutta. On aivan selvää, että mikäli Suomi haluaa satsata pohjoismaiseen yhteistyöhön, tämän tulisi myös näkyä hallituksen priorisoinnissa. Se että tällä hallituksella on erillinen pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri, on mielestäni erittäin tervetullut signaali millä tavalla hallitus priorisoi. Tässä on selkeä ero verrattuna edelliseen hallitukseen.

On otettava huomioon, että Suomella on Pohjoismaisen ministerineuvoston puheenjohtajuus vuonna 2021, johon on hyvä panostaa. Pohjoismaat ovat Suomen luonnollinen viitekehys ja luonnollinen yhteistyöareena. On monta uutta aluetta, mihin tarvittaisiin pohjoismaista yhteistyötä. Tähän lukeutuu digitalisointi, yhteisten sähkömarkkinoiden kehittäminen sekä kamppailu ilmastonmuutosta vastaan.

Pohjoismaat ovat historiallisesti olleet edelläkävijöitä monella alueella. Tällä vuosikymmenellä pohjoismainen puolustusyhteistyö on viety uudelle tasolle. Tästä on hyvää jatkaa, ilman turhia ennakkoluuloja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti