Mielipiteet

Arvoisa demarivetoinen hallitus!

Lähestyn teitä Päivin Räsäsen innoittamana avoimella kirjeellä suuren huoleni vuoksi.

Kotikuntani nimeä kantava Forssan ohjelma on yhä torso; kirkon ja valtion ero on yhä toteuttamatta. Muilta osin tuo ohjelma on jo toteutunut ja samalla siinä sivussa on rakennettu nyt uusien haasteiden edessä oleva hyvinvointivaltio. Vuonna 1903 hyväksytty ohjelma vaatii:

”Uskonto on julistettava yksityisasiaksi. Kirkko on erotettava valtiosta ja kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisälliset asiansa. Uskonnonopetus on poistettava kouluista.»

Vaatimuksen toteutumatta jääminen on aiheuttanut paljon ongelmia varsinkin, kun jotkut katsovat uskonnollisten vakaumusten olevan demokraattisesti säädettyjä lakeja painavampia.

Kun Päivi Räsänen nyt uhkasi (18.6.2019) avoimella kirjeellä erota kirkosta, niin eikö Suomen valtion tulisi tehdä samoin; siis ei vain uhata vaan oikeasti myös erota. Tämä ei loukkaa kenenkään uskonnonvapautta vaan lisää sitä poistamalla yksien uskontokuntien etuoikeudet toisiin ja uskonnottomiin nähden.

Asiaa on vatuloitu jo toistasataa vuotta. On jo aika panna toimeksi varsinkin, kun kirkon jäsenetkin alkavat olla samalla kannalla.

Homma on kumminkin hoidettava paremmin kuin brexit. Ensin pitää tehdä parlamentaarinen selvitys, mitä kaikkia lakeja eron toteuttamiseksi on muutettava ja laadittava vaikutusarvio mihin kaikkiin yhteiskunnan toimintoihin sillä on vaikutusta sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

Selvitys on hyödyllinen jo senkin vuoksi, että asiasta joka tapauksessa käytävä kansalaiskeskustelu saataisiin asiapohjalle. Kansalaiset voivat sitten seuraavissa vaaleissa ottaa kantaa selvityksen suosituksiin hyvin informoituina.

Toivotan koko hallitukselle kaukonäköistä viisautta vaativaan tehtäväänne ja aurinkoista kesää!

PS. Mikäli selvitystä ei voi syystä tai toisesta käynnistää hallitusohjelman raameissa, niin pannaan se sitten vireille kansalaisaloitteena. Tässä tapauksessa forssalaiset demarit varmasti ovat jo historiansa velvoittamana yksissä tuumin aloitteellisia.

Uusimmat

Fingerpori

comic