Mielipiteet

Arvokas vanhuus kuuluu jokaiselle

Yksi päättäjien tehtävistä on turvata arvokas vanhuus jokaiselle. Kuva: Esko Tuovinen
Yksi päättäjien tehtävistä on turvata arvokas vanhuus jokaiselle. Kuva: Esko Tuovinen

Puhun usein nuorista – heidän tarpeistaan ja toiveistaan. Ihmiselle on luontaista puhua sellaisesta viiteryhmästä, jonka arkitodellisuuden jakaa. Se, että puhun nuorista ja nuorten osallisuudesta, ei ole ikäihmisiltä pois. Se, että vaadin nuorten osallistamista päätöksentekoon ei tarkoita, etten kannattaisi samaa myös ikäihmisten kohdalla.  

Olen kyllästynyt siihen, kuinka usein nuoret ja ikäihmiset asetetaan politiikassa vastakkain. Olen kyllästynyt myös siihen, että suuhuni laitetaan sanoja ja mielipiteitäni vääristellään. Siksi haluan kertoa ihan omin sanoin ajatuksiani ja kokemuksiani ikäihmisistä.

Perustin abivuotenani yrityksen nimeltä Arkiapu Maija, koska halusin pelastaa maaseudun mummot. Kuuden vuoden ajan opiskelun ohella tuotin kotihoidon tukipalveluita ikääntyneille. Siivosin, avustin kauppareissuilla ja kitkin kukkapenkkiä. Pesin saunan juhannukseksi ja luuttusin pirtin jouluksi. Aina, kun siihen oli mahdollisuus, tein nämä askareet yhdessä vanhuksen kanssa.

Vaikka nykyään yritys on jo pöytälaatikossa, opin sen kautta valtavan paljon työnteosta, elämästä ja ikääntyneiden tarpeista. On ihmeellistä, kuinka paljon sisältöä ikääntyneen elämään yksi siivoojatyttö voi tuoda. Toisaalta siihen tiivistyy se yksinäisyys ja elämänpiirin kaventuminen, joka monia ikääntyneitä jo ihan ilman koronavirusepidemiaakin piinaa.

Lähdin mukaan politiikkaan, koska halusin antaa äänen heille, joiden ääni on syystä tai toisesta särkynyt. Vaikka suuri osa ikääntyneistä ovat arjen aktiivisia toimijoita, on joukossa myös heitä, joiden oma ääni ei enää kanna. Mielestäni yksi päättäjien tärkeimmistä tehtävistä on turvata arvokas vanhuus jokaiselle. Myös heille, jotka eivät itse enää jaksa tai pysty sitä vaatimaan.

Samaan aikaan meidän on turvattava tuleville sukupolville mahdollisuus elää onnellista ja omannäköistä elämää. Se edellyttää maapallon pitämistä elinkelpoisena, siksi ilmastoteoilla on kiire.

Olen siis nuorten puolella, mutta samaan aikaan myös vanhusten puolella. Olen itse asiassa ihan jokaisen puolella, jota yritetään painaa alas ja tulen jatkossakin olemaan.

Toisten osallisuus ei sulje toisia ihmisiä ulkopuolelle – ei ainakaan pitäisi sulkea. Päätöksenteossa on kuultava tasapuolisesti kaikenlaisia ihmisiä ja väestöryhmiä. Siksi myös kuntavaaleihin tarvitaan ehdolle mahdollisimman paljon erilaisista taustoista tulevia ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Tämän lisäksi jokaiselle on tarjottava mahdollisuus ja tarvittava tietotaito äänestää vaaleissa. Vain siten valtuusto voi edustaa monipuolisesti erilaisia kuntalaisia, olla siis kuntalaisten näköinen.

Uusimmat

Fingerpori

comic