Mielipiteet

Arvovalinnasta

Hallituspuolueilla on eri käsityksiä listaamattomien yritysten osinkoverotuksen sopivasta tasosta. Kuva: Juhani Salo
Hallituspuolueilla on eri käsityksiä listaamattomien yritysten osinkoverotuksen sopivasta tasosta. Kuva: Juhani Salo

Kaikilla puolueilla on omat tavoitteensa. Jotkut niistä ovat niille tärkeämpiä kuin toiset. Hallitusneuvotteluissa tavoitteiden tärkeysjärjestys tulee yleensä esille. Joistakin tavoitteista tulee niin sanottuja kynnyskysymyksiä, joista puolue ei ainakaan tingi. Niissä korostuvat myös puolueen arvot.

Nykyisen hallituksen erääksi kynnyskysymykseksi näyttää nousseen listaamattomien yritysten osinkoveron muutos. Nykyisen lain mukaan voivat vakavaraisen yhtiön omistajat jakaa itselleen osinkoa, josta verot ovat vain 7,5 %. Normaalistihan niistä peritään pääomatuloveroa 30–34 %. Keskusta ja RKP ovat sopineet, että eivät tule sellaiseen hallitukseen, joka muuttaa osinkojen verotuskäytäntöä. Poikkeuksellista asiassa on se, että kaikki hallituspuolueet kuitenkin myöntävät, että veroedun poisto kohdistuisi vain hyvätuloisiin.

On vielä ymmärrettävää, että RKP vastustaa osinkoveron korotusta. Onhan puolueen äänestäjäkunnassa varmaan enemmistö varakkaita. Keskusta kuitenkin mainostaa olevansa myös vähävaraisten asialla, joten osinkoveron korotuksen luulisi sopivan myös heille. Taitaa kuitenkin olla niin, että keskustan kannattajista merkittävä osa on varakkaita, eikä heidän kannatustaan kannata vaarantaa.

Listaamattomien vakavaraisten yritysten veroedun poistaminen toisi valtion kassaan arvioiden mukaan noin 300 miljoonaa vuodessa. Kyseessä on sama rahamäärä, mitä nyt ei tunnu löytyvän vanhustenhoitoon. Taitaa kyseessä olla arvovalinta.

Uusimmat

Fingerpori

comic