Mielipiteet

Asiakkaiden sitomista, poronkelloja ja some-päivityksiä yövuoroissa?

Hoivalaitosten arki puhuttaa. Kuva: Emil Bobyrev / LM
Hoivalaitosten arki puhuttaa. Kuva: Emil Bobyrev / LM

Olen pohtinut ja katsellut soten arkipäivää asiakkaiden ja hoivalaitosten työntekijöiden arkea pitkään. Journalistin työni kautta seurasin sote-alaa kymmeniä vuosia ja olen hieman opiskellutkin sitä. Palvelutaloista on omaa kokemusta, olen katsellut sitä omaisteni yhteydessä. Omat kokemukseni ovat siis enimmäkseen hyviä.

Aluksi kuitenkin kolme puhuttavaa tapausta hoivasta viime kuukausilta. Yövuoro ei ole paras aika hoitaa some-päivityksiä esim. Instagramiin, töissä palvelutalossa, kirjoittaa päätoimittaja Antero Mukka (9.1.2022 Helsingin Sanomissa). Mukka muistuttaa että, vanhusten kohtelu palautuu siihen, miten valmiita yksilöinä ja yhteiskuntana olemme käsittelemään vanhuutta arvokkaana, inhimillisesti luonnollisena vaiheena kaikkien ihmisten elämässä. Ajattelen samoin.

Ajattelen niin myös muissa hoivalaitoksissa olevista. Ylen Mot-ohjelma kertoi marraskuussa (8.11.2021) Hämeenlinnalaisesta Mehiläisen palvelukodista, jossa kehitysvammainen poika oli ollut usein teipillä kahlehdittuna ja sidottuna tuoliinsa. Jutun mukaan kehitysvammaista oli hoidossa pahoinpidelty. Tapaus herätti runsaasti huomiota ja paheksuntaa. Poliisi harkitsi asian tutkimista 2021, mutta päätyi pian ratkaisuun, että esitutkintaa ei ole syytä aloittaa.

Saimme lukea myös joulun alla, että pohjoispohjanmaalaisessa vanhusten palvelutalossa hälytysjärjestelmä oli ollut poissa käytöstä rikkouduttuaan yli puoli vuotta. Palvelutalon henkilökunta oli kehitellyt pulmaan yllättävän ratkaisun. Apua tai huomiota tarvitessaan vanhukset kilkuttavat vuoteissaan kili- tai poronkelloja, kertoi Iltalehti (20.12.2021). Lehdessä Oulunkaaren vanhustenpalvelunjohtaja kertoi, että uusi hälytysjärjestelmä on tilattu, eikä potilasturvallisuus ole vaarantunut.

Tällaistakin hoivalaitostemme elämä on toisinaan, mutta miksi näin ja voisiko asialle tehdä jotain? Ryhdyin alue- eli hyvinvointialueen vaaleihin ehdokkaaksi, koska haluan muuttaa julkista hyvinvointiamme inhimilliseksi, helposti lähestyttäväksi ja tehokkaaksi. Sormeni syyhyävät tekemään uutta yhteistä hyvinvointia. Kiinnostusta ja aikaa yhteistä hyvinvointia varten nyt on. Jäin eläkkeelle maaliskuussa 2020.

Uusimmat

Fingerpori

comic