Mielipiteet

”Asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen”, toistelevat perussuomalaiset, mutta PS:n talouspolitiikka suosii rikkaita

Kuva: Soile Toivonen
Kuva: Soile Toivonen

Perussuomalaiset toistelevat mantraa, että asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen ja samaan konkretiaan kansanedustaja Lulu Ranne (PS) tukeutuu Forssan Lehden mielipidepalstalla (17.1 Digi) korostaen, että ”Me haluamme aluevaltuustoihin, koska toiminnan muuttaminen vaatii selkärankaa ja asioiden pistämistä tärkeysjärjestykseen”.

PS haluaa näyttäytyä kansanpuolueena, mutta tarkastelemalla heidän viime hallituskauden aikaansaannoksia ja vaihtoehtobudjetteja voidaan todeta, että PS on kaukana kansan arjesta. (Voinemme puhua vaihtoehtobudjeteista ja hallituskaudesta, koska puhumme myös bensan hinnasta.) Vaihtoehtobudjetti ei ole millään tavalla toteuttamiskelpoinen ja lopputuloksessa on veroasiantuntijan mukaan noin miljardin lovi korjausten jälkeen. Ottaen huomioon, että tämä on täysin fiktiivinen ja siitä ei neuvotella, niin melkoinen suoritus. Perussuomalaisten talouspolitiikka suosii selvästi rikkaita veroalennuksin ja mahdollistamalla veronkierron, joissa käytettävät varat riistetään pieni- ja keskituloisilta. Talouspoliittisena asiantuntijana vaihtoehtobudjetin laadintaan osallistunut Juhani Huopainen kommentoi virheitä sillä, että: ”perussuomalaisilla ei ole riittävää osaamista ja resursseja joita tarvittaisiin ”koherenttien” toimenpidepakettien esittämiseen”. Mielenkiintoista! Tämä osaltaan ehkä selittää myös huonon taloudenpidon viime hallituskaudella.

Suosittelen kuitenkin lämpimästi perussuomalaisia käyttämään esimerkiksi viime vuonna saatua 6,9 miljoonan euron puoluetukea (toiseksi eniten rahallisesti) vaikkapa, kun laaditaan seuraavaa budjettia, jotta siitä saataisiin edes joltain osin toteuttamiskelpoinen.

Miten asioita sitten laitetaan järjestykseen perussuomalaisten näkökulmasta? Perussuomalaisten hallituskauden (KOK, KESK, PS) leikkaukset kohdistuivat juuri yhteiskunnan hauraimmassa asemassa oleviin, muun muassa: veteraaneihin, vammaisiin, työttömiin, sairaisiin ja opiskelijoihin. Julkisen alan henkilöstön näkökulmasta taas työtä tehtiin palkatta ja lomarahoja leikattiin. Näiden leikkausten avulla mahdollistettiin osittain myös veroalennukset suurituloisille. Useinhan tulee selitys, että syy on Soinin, mutta jokainen perussuomalainen kansanedustaja kuitenkin äänesti kyseisten leikkausten puolesta. Halla-ahon tullessa puheenjohtajaksi hän ensitöikseen vahvisti myös, että on sitoutunut Sipilän hallituksen ohjelmaan.

Mikäli jo otettu linja pitää talouspolitiikassa ja perussuomalaisilla on päätösvalta aluevaltuustoissa, niin sote- ja pelastuspalveluissa suurimmat kärsijät tulevatkin olemaan juuri yhteiskunnan hauraimmassa asemassa olevat sekä henkilöstö.

Lopuksi muistutuksena Ranteelle, että PS on omat edustajansa sairaanhoitopiirien hallituksissa: FSHKY:n (2), KHSHP:n (2), Riihimäki (3).

Uusimmat

Fingerpori

comic