Mielipiteet

Assi-sairaalahankkeesta – Ovatko Assi-rakennukset suunniteltu erikoissairaanhoidolle, Hämeenlinnan perusterveydenhuollolle sekä myös yksityiselle liiketoiminnalle?

Havainnekuva Assi-sairaalan pääsisäänkäynnistä. Kuva: Team Integrated/KHSHP
Havainnekuva Assi-sairaalan pääsisäänkäynnistä. Kuva: Team Integrated/KHSHP

Hyvinkäällä on suunnitelmallisesti tehty 1975 rakennetun sairaalan peruskorjausta ja se alkaa olla loppusuoralla. Meilahdessa 1965 rakennetut tornisairaalan potilastornit ja toimenpidesiipi peruskorjattiin vaiheittain. Huonekorkeudet ovat yhtä matalia ja osin matalampiakin kuin Hämeenlinnassa. Peruskorjaukset ovat onnistuneet hyvin ja kustannukset ovat murto-osan suhteessa Hämeenlinnaan suunniteltuun uuteen Assiin.

Toinen meistä kirjoittajista on ollut mukana toteuttamassa peruskorjausta. Runkokorkeus on ollut vain 3,1 metriä ja vapaa kerroskorkeus pienimmillään palkkien alla ainoastaan 2,1 metriä. Kaikki tekniikka on saatu mahtumaan ja lopputulokset ovat hyviä ja toimivia. Matala kerroskorkeus vaatii hieman enemmän miettimistä ja ratkaisuja peruskorjausta toteutettaessa, mutta ei nosta merkittävästi toteutuksen kokonaishintaa.

K-H:n S-H-piirin tilaaman asiantuntijalausunnon mukaan nykyisen keskussairaalan rakennuksia ei voi käyttää Assi -hankkeessa hyödyksi. Perusteina olivat mm. matalat huonekorkeudet, sekä uutta kalliimmat rakennuskustannukset ym. Tämä varsin erikoinen asiantuntijalausunto on merkittävä poikkeus muusta sairaalarakentamisen asiantuntemuksesta Suomessa.

On tärkeää valita kumppaniksi yrityksiä, joilla on asiantuntemusta ja osaamista, toteuttaa monipuolisia ja vaativiakin rakennuskohteita, vieläpä kohtuulliseen hintaan. Miksi Hämeenlinnassa asiat ovat toisin?

Onko todella niin, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin Assi-hankkeeseen liittyvät myös Hämeenlinnan Vanajan sairaalan tarvitsemat uudet perusterveydenhuollon toimitilat. Aiotaanko ne toteuttaa sairaanhoitopiirin toimesta? Vanajan sairaalan toiminnan pitäisi päättyä lähiaikoina.

Onko niin, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin keskussairaalan nimeä ei voi enää käyttää, koska (jos) sairaalaan liittyy myös Hämeenlinnan perusterveydenhuollolle tulevat tilat? Tästäkö syystä nyt puhutaan vain Assi-hankkeesta, ei enää uudesta keskussairaalasta? Ovatko Assi-hankkeen rakennukset suunniteltu erikoissairaanhoidolle, Hämeenlinnan perusterveydenhuollolle sekä myös yksityiselle liiketoiminnalle?

Sairaanhoitopiirin tulee rakennuttaa vain omia erikoissairaanhoidon kiinteistöjä. Se ei voi ryhtyä rakennuttamaan Hämeenlinnan kaupungille perusterveydenhuollon kiinteistöjä. Se on vain Hämeenlinnan tehtävä.

Sairaanhoitopiiri on kuntayhtymä, joka tarkoittaa sitä, että kunnat päättävät edelleen sen taloudesta ja toiminnasta. Onko kaikilla sairaanhoitopiirin jäsen kuntien päättäjillä tarkka tieto siitä, mitä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä on todella tapahtunut tai mitä tapahtuu?

Entä, jos eduskunta ei hyväksy tämänkään hallituksen maakunta-Sote -hanketta?

Uusimmat

Fingerpori

comic