Mielipiteet

Asumisen muutosvastarinta

Asuminen on yksinkertaista, mutta siinä piilee joitakin sudenkuoppia. Jokin on rikki, paikkoja sotketaan tai naapuri pitää älämölöä aamuun asti.

N. miljoona vuotta sitten väännettiin kättä samantyyppistä ongelmista. Ainakin melkein, sillä silloin ei tiedetty ongelmista vaan puhuttiin haasteista.

Jo luolaihmiset katsoivat tulevaisuuteen, kuten Venäjällä. Luolien kunnossapitosuunnitelmat tehtiin vähintään viideksi vuodeksi.

Kaikkia ihmiskunnan keksintöjä ei vielä oltu innovoitu, mutta työkalu nimeltään ”muutosvastarinta”oli nähty. Siitä lähtien kaikenlaisia uudistuksia vastustavia seniilejä nimitettiin fossiileiksi.

Tiedossa ei ole, mitä maailman ensimmäisessä yhtiökokouksessa päätettiin, sillä pöytäkirjan allekirjoitusta ei osattu kohdentaa. Allekirjoitustaito kehittyi vasta myöhemmin.

Seinien maalaus aiheutti harmaita hiuksia jo miljoona vuotta sitten. Entisaikaan vaan töhrittiin asunnon sisäpintoja. Vasta kun ulkoseinä keksittiin, maalaukset ja niiden poistot näkivät päivänvalon.

Koska ovea ei ollut, luolan suulle tehtiin mammuttiverkko. Verkon avulla estettiin mammuttien häirintä yöaikaan.

Ikkunoitakaan ei ollut, vaan luolamiehet ja naiset kantoivat säkillä valoa tupaan.

Jos oli kuluja, oli myös säästöjä. Silloisen isännöintifirman henkilöstökulut olivat linjassa, koska karhu söi vähintään yhden työntekijän tilikaudessa.

Ihmisen suurin keksintö ei ole isännöintitoimisto vaan tuli.

Tuli jakoi kuitenkin mielipiteet. Osa nuijijista ei pitänyt siitä, että tuli savuttaa. Aiheuttaa yskää. On liian kuuma ja aiheuttaa palovammoja.

Ruoan kypsentämiseen se oli yliveto. Myös lämmitysmuotona se toimii. Petromakseja ei ollut.

Myös valaistukseen tuli tulen myötä mainio lisä, sillä se korvasi siihen asti käytössä olleet tulikärpäset. Varhainen insinööritaito ei kuitenkaan vielä riittänyt, että luolan seinään olisi saatu katkaisija, josta tulen saisi pois.

Silloin lausuttiin kuuluisa aforismi: ”Sammuttamalla nuotio saa valaisevan esimerkin pimeydestä.”

Juokseva vesi on myös helpottanut elämää. Vedenkantolaite keksittiin varhain, vaikka vedenpitävää aineistoa ei löydy. Laite muistutti joltain osin leiliä tai jopa ämpäriä. Tuskin kuitenkaan markan muoviämpäriä. Kun ämpäri täyttyi, vesi kiidätettiin sisään juosten

Keijo Wääri


Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti