Mielipiteet

Aurinkorannan kaavoitus – Mitä jos alueelle kaavoitettaisiin pikkutaloille kävelykatujen alue...

Forssan Aurinkoranta on antanut odottaa itseään. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan Aurinkoranta on antanut odottaa itseään. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan kaupunki on muutamia vuosia sitten hankkinut omistukseensa rakennuskelpoista maata Loimijoen ja Tammelan suoran väliseltä alueelta. Alue sai nimekseen Aurinkoranta. Luulin, että siihen tehdään nopeasti asemakaava ja meille kansalaisille myydään pieniä tontteja pieniä taloja varten. Vuosia on kulunut, mitään ei ole tapahtunut.

Aikaisemmin kaavoitettuja tontteja Ojalanmäestä, Vieremästä ja muualta on mainostettu: ”Osta tontti kävelymatkan päässä olevalta alueelta”. Kauppa ei ole käynyt ja syynä ehkä tämä yleisten asioiden lama, joita en tässä luettele.

Mielestäni alue on kävelymatkan päässä, jos siltä tällainen vanhempikin ihminen pystyy kävelemään ruokakauppoihin ja muihin palveluihin, liikaa voimiaan tuhlaamatta. Lähes kolmen kilometrin matka on liikaa. Kukaan ei kanna ruokakassejaan kilometrejä. Tiedän sen kokemuksesta, sillä vajaa kolme kilometriä on ainakin meille liikaa. Auto tarvitaan ja ajokortti.

Yllä oleva on perustelu esitykselleni. Mitähän, jos alueesta otettaisiin 2–3 hehtaaria ja kaavoitettaisiin sille pienten, ns. kävelykatujen avulla alue, jolle ei ambulanssia, taksia ja henkilöautoa isommilla ajoneuvoilla olisi asiaa. Paria pelastusväylää lukuun ottamatta.

Forssan ja Jokioisten välimaastossa on talotehdas, jolla on kykyä rakentaa pieniä, edullisia, hyvällä tekniikalla varustettuja mökkejä istutuksilla kaunistetuille tonteille. Jos he pääsisivät rakentamaan ”pikkutaloja” pariskunnille, yksinasujille ja muuten vain pientä kotia haluaville, olisi hintakin varmaan edullinen. Jos toimeen tartutaan tosimielessä, niin ilman pitkiä kaavoituksia, suunnitteluaikoja ja suunnittelukilpailuja tällainen erikoinen kokeilualue valmistuisi Forssaan näytöstyylillä 1–2 vuodessa. Vai mitä sanovat päättäjät?

Hyvää joulua ja Uutta Vuotta!

Uusimmat

Fingerpori

comic