Mielipiteet

Autoilu pimeässä uhkapeliä

Ajoin rouvani kanssa Forssasta Hämeenlinnaan viikolla klo 7.00 – 8.00. Oli pimeä, satoi tihkua ja oli sumua tiellä. Vastaan tuli henkilöautoja ja ainakin 30 rekkaa, jotka vaihtoivat valonsa lyhyiksi, mitä kaikki henkilöautoilijat eivät muistaneet tehdä. Kumpikin tuijotimme tienreunan valkoista viivaa ja valkoisia pieniä tolppia, jotka lähestyessä näkyivät. Onneksi märkä tienpinta ei ollut jäässä.

Tuli mieleen rekkakuskit ja muutkin autoilijat, jotka joutuvat menemään tien päälle kelillä kuin kelillä ja usein myös yöllä. Tiellä oli taajamien kohdalla valaistuja tieosuuksia, jotka huomattavasti helpottivat näkemistä, ja varmaan niillä osuuksilla tielle pyrkivät hirvieläimetkin olisivat hyvin näkyneet.

Valaistuissa kohdissa ajaessani ajattelin, että valaistus pitää saada kaikille Suomen vilkkaimmin liikennöidyille valtateille. Se helpottaisi paljon pimeällä tiellä ammatikseen ajavia, ja kaikkia autoilijoita. Ei tarvitsisi häikäistyä vastaantulevista, eikä linksuttaa valoja ja ohituksetkin olisivat turvallisempia paremman näkyvyyden ansiosta.

Nyt vaan kaikki kanssani samaa mieltä olevat yksittäiset ihmiset, poliittiset ryhmittymät ja Suomen hallitus pohtimaan ja sovittamaan yhteen ideoita, joilla saamme kokoon rahasumman, joka tarvitaan kolarivaaran poistamiseen. Hyöty olisi meidän kaikkien, vähentyneinä kolarimäärinä ja ihmishenkien menetysten päättymisenä.

Toivottavasti pian valkeus voittaa pimeyden ja tulee lunta maahan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti