Mielipiteet

Avoimuusvaje

Minne ovat budjettivarat huvenneet?

Valtion ensi vuoden budjetti herätti jo ehdotuksena paljon kysymyksiä. Miksi niinkin paljon alijäämäinen, vaikka hallitus uhoaa nousukaudesta? Missä syy, kyseltiin.

Helsingin Sanomat ryhtyi syytä selvittämään. Kyllähän HS pian löysi syyt. Kaikki viisi syytä löytyivät tämän hiljaisen ja vaatimattoman kansan riveistä. Eläkkeet, sairausvakuutukset, työttömyystuet, yleiset asumistuet ja valtion kuntien osuudet. Selvityksen mukaan nämä menot ovat kasvaneet 10 vuodessa yli 6 miljardia.

Selvitys aiheutti uusia kysymyksiä ja huomautuksia, ihan aiheellisesti. Miksi kansa on ajettu niin ahtaalle, että tukea tuen päälle tarvitaan, että selviää päivän kerrallaan? Muistutettiin myös, että ainakaan työeläkkeet eivät ole pois valtion pussista.

Eniten oli tiedusteluja, mihin oli unohtunut eriteltynä maahanmuutosta aiheutuneet kulut. Siitä aiheesta oli kymmeniä kysymyksiä. Niiden joukossa oli yksi selkeän suorasanainen kommentti tunnetulta, politiikassakin mukana olleelta henkilöltä. Lainan hänen kirjoitustaan osan: ”Nyt olisi korkea aika kertoa yksityiskohtaisesti maahanmuuton kulut. Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi salataan. Onko kuluerän kokonaisuus ja sen kehitys niin mittava, ettei sitä uskalleta täsmentää?” Tähän pohdintaan yhtyy varmaan enemmistö suomalaisista.

Ritva Kuusinen Frs

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti