Mielipiteet

Biologinen, juridinen vai muu?

Kun opetin Turun seudulla saksaa, eräs tyttö halusi välttämättä tulla kellaritiloissa sijainneeseen ATK-tilaan ulkovaatteissa. Lämpötila kellariluokassa oli matalampi, mutta opettajahuoneessa selvisi, että todellinen syy oli anoreksia. Langanlaiha tyttö kuvitteli olevansa lihava ja laihdutti itseään kaikin keinoin. Tästä jäi mieleen, miten voimakas vaikutus ristiriitaisella omakuvalla voi olla.

Siinä missä anorektikolle peilikuvan jokainen kohta näyttää liian isolta, transsukupuolisella kuvasta hyökkäävät väärän sukupuolen ilmentymät. Translain muutosta vaativat (FL 1.12.) haluaisivat Norjan mallin, jossa juridisen sukupuolen vaihto on ilmoitusasia. Mediasta on saatu tietää, että uutterat yliopistotutkijat läntisessä maailmassa ovat löytäneet kymmeniä sukupuolia.

Mutta myös vanhalla mies/nais -jaolla ja Norjan säännöillä tulee ongelmia kuten nyheteridag.se kertoi jutussaan ”Person med penis … ” (17.11.). Kun norjalainen Birgitte tuli jumppasalin naisten pukuhuoneeseen ja näki alastoman henkilön, jolla oli penis, hän meni henkilön luo ja sanoi, että tämä oli tullut väärään pukuhuoneeseen. Henkilö, jolla oli penis, teki ilmoituksen loukkauksesta tasa-arvovaltuutetulle. Viraston lausunnossa todetaan, että transihmisen pitää varautua vaikeuksiin uuden sukupuolensa kanssa tilanteissa, joissa valittavana on kaksi biologista sukupuolta ja lääketiede ei vielä ole ehtinyt korjata syntymäsukupuolen ilmentymiä koetun mukaisiksi.

Olin nuorena työssä rakennuksilla. Silloin jako oli selvä. Se näkyi vessarivistössä: miehet, naiset, mestarit. Emme ymmärtäneet, kuinka helpossa maailmassa elimme.

Timo HelinForssa

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti