Mielipiteet

Déjà-vu Tammelan yhtenäiskoulu – On oikea aika rajata kustannukset siedettäviksi ja siksi tulee tutkia asianmukaisesti alakouluosan säilyttämisvaihtoehto

Kuva: Lassi Puhtimäki
Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan Lehden uutisessa ”Menetetäänkö avustus vatulointiin?” (22.10.) kerrotaan pääsuunnittelijan kirjeestä Tammelan valtuutetuille yhtenäiskoulun rakentamisaikatauluun liittyen. Hankkeen pikainen eteneminen on kirjelmän mukaan edellytys valtion liikuntapaikka-avustuksen hakemiselle.

Tämä on koettu ennenkin: joulukuun valtuustossa 2018 päättäjille kerrottiin, että menetämme 750 000 euron valtionavun, jos emme tee heti päätöstä yhtenäiskoulun rakentamisesta. No, mehän tosiaankin päätimme silloin rakentamisesta, mutta kuten pian selvisi, avustuksen hakeminen ei ollutkaan ajankohtaista. Uuden koulun kustannukseksi oli tuolloin määritelty 10 819 000 euroa.

Vuoden 2022 liikuntapaikka-avustukset tulevat haettavaksi joulukuussa 2021, hakuilmoitus ilmestynee valtion talousarvion hyväksymisen jälkeen. Avustusten määrä on viime vuosina ollut 14,8 (2019), 16 (2020) ja 19,6 miljoonaa euroa (2021). Esimerkiksi Forssan Monikylän liikuntahallin rakentamiseen myönnettiin 692 000 euroa v. 2020.

Lopullista päätöstä rakentamisesta ei ole tehty, kuten kunnanjohtaja on moneen kertaan todennut. Nyt onkin kysymys siitä, onko maksupiikki auki vai asetammeko valtuustossa hintakaton. Nyt on kustannukseksi esitetty 14,2 miljoonaa euroa – lopullinen summa tuskin jää tähän.

Valtuuston joulukuussa 2018 yksimielisesti hyväksymässä toivomusponnessa esitetään 2000-luvulla valmistuneen alakouluosan säilyttämistä. Samaa on esitetty aloitteessa, joka edelleen odottaa käsittelyä lautakunnissa. Nyt on oikea aika rajata kustannukset siedettäviksi ja siksi aloitteessa esitetty vaihtoehto tulee tutkia asianmukaisesti. Me olemme vastuussa veronmaksajien rahojen käytöstä – ja se avustus on haettavissa ensi vuonnakin.

Uusimmat

Fingerpori

comic