Mielipiteet

Demokratian puolustus – Valtuutetuilla on oikeus ja jopa velvollisuus vaatia selvityksiä niiden puuttuessa ja tarvittaessa kyseenalaistaa tehtyjä selvityksiä

Kuva Tammelan kunnanvaltuuston kokouksesta lokakuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Kuva Tammelan kunnanvaltuuston kokouksesta lokakuussa. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Toimittaja Ami Laaksonen mainitsee kolumnissaan ”Yhteistyökykyä yli puoluerajojen” (FL 29.12.) myös Tammelan koulukeskustelut ja -päätökset esimerkkinä ”demokratian halveksunnasta”. Kirjoituksesta päätellen demokratian halveksuntaa olisi luottamushenkilöiden esittämä viranhaltijoiden laskelmien kyseenalaistaminen, lisäselvitysten vaatiminen viranhaltijoiden valmistelemiin päätösehdotuksiin ja tehtyjen päätösten arvostelu.

Pitkäaikaisena politiikan toimittajana Laaksonen varmasti tuntee kunnallisen päätöksenteon perusteet. Päätösten vaikutusten ennakkoarvioinnilla (EVA) pyritään parantamaan päätöksenteon laatua. Vaikutusten ennakkoarviointi on kuntien lakisääteinen tehtävä useilla toimialoilla. Kuntaliitto on jo 10 vuotta sitten suositellut EVA:n käyttöä kattavasti päätöksenteossa.

Kuntaliitto jakaa EVAt neljään ryhmään: kuntalaisvaikukset, ympäristövaikutukset, organisaatio- ja henkilöstövaikutukset ja taloudelliset vaikutukset. Olemme Tammelassa vasta ennakkoarvioinnin alkumetreillä ja kestää aikansa ennen kuin kattavasta EVA:sta tulee kunnan automaattinen toimintatapa. EVA:n edistäminen kuuluu jokaiselle valtuutetulle ja viranhaltijalle. Ennakkoarvioinnin oheen kuuluu saumattomasti myös päätösten vaikutusten seuranta.

Lyhyesti: valtuutetuilla on oikeus ja jopa velvollisuus vaatia selvityksiä niiden puuttuessa ja tarvittaessa kyseenalaistaa tehtyjä selvityksiä. Esimerkkejä konsulttivetoisten selvitysten virheistä on Tammelassakin viime vuosina kertynyt. Kuntalaiset ovat valinneet meidät valtuutetut päättämään asukkailta kerättyjen verojen käytöstä. Tähän kuuluu velvollisuus valvoa päätösten valmistelun riittävyyttä ja arvioida ja seurata päätösten taloudellisia vaikutuksia.

Demokratiassa on myös oikeus arvostella tehtyjä päätöksiä ja vaatia korjausta, jos ilmenee, että päätöksiä on tehty puutteellisin tai virheellisin perustein. Tämä on tietysti itsestään selvää, mutta jostain syystä hämärtyy ajoittain. Toimielimet oman päätösvaltansa puitteissa lopulta päättävät.

Yhteistyö syntyy osapuolten välisen keskustelun pohjalta. Todetaan faktat ja lisätiedon tarve, keskustellaan tavoitteista ja päädytään yhteistyöhön sovittujen tavoitteiden edistämiseksi. Kunnallisessa päätöksenteossa ei ole hallitus vastaan oppositio asetelmaa, mutta aina yhteistä näkemystä ei löydy. Päätökset tehdään osapuolten arvojen mukaisesti tarvittaessa äänestäen esillä olevista vaihtoehdoista.

Johannes Virolainen tokaisi hävittyään Keskustan puheenjohtajavaalin: ”Kansanvalta on puhunut, pulinat pois”. Asiallisesti toimitettua vaalia koskien viittaus on OK, mutta lentävä lause ei sovi kunnalliseen tai valtiolliseen päätöksentekoon. Demokratiassa sananvapaus on perusoikeus ja sen rajoittamisesta on karmeita esimerkkejä.

Uusimmat

Fingerpori

comic